Uppgifter: Trump ville sparka Mueller – men backade

avSimón Bustamante

NYHETER

Trump har tidigare sagt att han gärna låter sig intervjuas av särskilde åklagaren Robert Mueller om eventuella Rysslandskopplingar.

Men nu avslöjar New York Times att USA:s president i juni krävde att Mueller skulle få sparken – men backade när hans egen jurist hotade med att säga upp sig.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Häromdagen meddelade USA:s president Donald Trump att han ser fram emot att bli förhörd av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som leder den ökända Rysslandsutredningen.

– Jag ser faktiskt fram mot det, sa presidenten.

Men Trump har inte alltid sett på Muellers utredning med blida ögon – och nu avslöjar New York Times att presidenten i somras rent av krävde att den särskilda åklagaren skulle sparkas.

Enligt fyra källor nära händelsernas centrum gav Donald Trump Vita husets jurist Donald McGahn direkta order om att gå vidare med avskedandet. I stället hotade juristen med att säga upp sig – vilket fick presidenten att backa.

Trodde på katastrofala konsekvenser

Donald McGhan ska ha vägrat lyda order eftersom han trodde att ett avskedande av Mueller skulle få katastrofala konsekvenser för Trumps presidentskap. Det skulle snarare väcka fler frågor om huruvida Vita huset försökte försvåra Rysslandsutredningen.

Juristen ska enligt källorna även ha pratat med flera tjänstemän i Vita huset om att Donald Trump inte tänkte gå vidare med avskedandet på egen hand – och mycket riktigt backade presidenten sedan från sin egen order.

– Vi avböjer att kommentera av respekt för den särskilda åklagarens utredning, säger presidentens advokat Ty Cobb i ett uttalande.

Donald McGhan har en lång bakgrund som affärsjurist åt republikanska kampanjer och var en av Donald Trumps toppjurister under presidentvalskampanjen 2016. Enligt New York Times har han varit inblandad i nästan alla viktiga beslut som Trump tagit som nu synas i sömmarna av Robert Mueller – bland annat beslutet att avskeda förra FBI-chefen James Comey.

Trumps tre skäl mot Robert Mueller

Två av källorna i Vita huset säger till New York Times att presidenten tidigare hävdat att det finns tre intressekonflikter som gör Robert Mueller direkt olämplig att leda Rysslandsutredningen.

Den första intressekonflikten berör avgiften för Trumps golfklubb i Sterling, Vancouver, en avgift som ska ha fått dåvarande FBI-chefen Robert Mueller att säga upp sitt medlemskap.

Presidenten hävdar även att Mueller inte kan vara opartisk eftersom han tidigare jobbat för advokatfirman som har representerat Trumps svärson Jared Kushner.

Slutligen hävdar Donald Trump att Robert Mueller ska ha varit på en arbetsintervju för sitt gamla jobb som FBI-chef – dagen innan han utsågs till särskild åklagare i maj.

Advokaten försöker hålla Trump lugn

En annan som har försökt avrådda presidenten från att avskeda eller gå i konflikt med den särskilda utredaren är advokaten Ty Cobb, som anlitades av Trump i juli.

Sedan han anställdes har Vita husets inställning varit att snabbaste sättet att få bort alla misstankar om Rysslandskopplingar är att samarbeta med Mueller – inte motarbeta honom.

Under utredningens gång har Ty Cobb och presidentens jurister även försökt hålla Trump lugn genom att försäkra honom om att Rysslandsutredningen snart är över.

Fem fakta om Robert Mueller – mannen som ska sänka Trump 00:45