Saudisk tidning: ”Här säger Sverige förlåt”

avStaffan Dickson

1 av 2
Faksimil från Arab News.

Margot Wallström hävdar att hon inte backat från sina kritiska uttalanden om Saudiarabien.

Samtidigt publicerar den regimtrogna saudiska tidningen Arab News en artikel med rubriken ”Sverige säger förlåt” och en bild på sändebudet Björn von Sydow som bugar för landets prins.

– Man vill visa att man har vunnit en betydande propagandaseger, säger Mellanösternanalytikern Per Jönsson.

Efter den senaste tidens diplomatiska storm har Saudiarabien nu beslutat sig för att skicka tillbaka sin ambassadör till Sverige. Därmed är de diplomatiska relationerna mellan länderna återigen normala, anser utrikesminister Margot Wallström.

Saudiarabiens beslut kom efter att regeringens sändebud, den tidigare försvarsministern Björn von Sydow, besökt den saudiska statsledningen i Riyadh i fredags.

Men vad sades egentligen under mötet? Krävdes det en officiell ursäkt för att reparera relationerna?

Varken statsminister Stefan Löfven, Margot Wallström eller Björn von Sydow har velat ge ett rakt svar på den frågan.

– Jag har framfört att vi beklagar om det kommit känslor av missförstånd kring vad som sagts från den svenska sidan, och framför allt att vi vill ha dialog, sa von Sydow.

Wallström har dock varit tydlig på en punkt:

– Jag backar inte på mina uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter.

”Vill visa musklerna”

I Saudiarabien är bilden dock en annan:

”Sverige har bett om ursäkt för den senaste tidens förolämpande kommentarer från dess utrikesminister”, skriver den engelskspråkiga saudiska tidningen Arab News.

Artikeln illustreras av en bild på sändebudet Björn von Sydow som bugar för Saudiarabiens försvarsminister, prins Mohammed bin Salman. Rubriken lyder: ”Diplomatisk träta: Sverige säger förlåt”.

– Man vill visa att man har vunnit en betydande propagandaseger över Sverige, som ensidigt har brutit ett strategiskt bilateralt militäravtal med Saudiarabien. De försöker verkligen visa musklerna nu och då framställer man det som att Sverige har bett om ursäkt, trots att det nog inte har sagts rakt ut, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.

”Handlar inte om Wallströms uttalanden”

Han tror dock att det bestående intrycket kommer att bli att Sverige har vikt ner sig för Saudiarabien.

– De handlingar som Sverige har gjort – Björn von Sydow har skickats ner, Stefan Löfven har skickat brev och kungen har både skickat brev och pratat med kung Salman – i mina ögon framstår det ändå lite som att knäfalla, även om ordet ursäkt inte har uttalats.

Han fortsätter:

– Jag har dock inga som helst intressen av att fördöma svenska regeringen, jag tycker att Wallström har väldigt rätt när hon beskriver Saudiarabien som en medeltida diktatur.

Per Jönsson säger att Saudiarabiens markeringar mot Sverige – beslutet att stoppa Wallströms tal hos Arabförbundet, att få Arabförbundet att fördöma henne, att kalla hem sin ambassadör och att sluta utfärda affärsvisum till svenskar – troligtvis inte har så mycket med Wallströms kritiska uttalanden i riksdagen den 11 februari att göra.

– Sverige har sagt att man inte kommer att fortsätta ett avtal, och enligt min mening var det det som fick Saudiarabien att reagera. Om man bara hade reagerat på Margot Wallströms uttalanden, varför gjorde man då det en månad senare när man i sista stund stoppade henne från att hålla tal på Arabförbundets möte?

ARTIKELN HANDLAR OM