Kritik mot att bränsleläcka inte stoppades

avTT

Foto: Alexis Triboulard/AP/TT
Olycksplatsen i delstaten Hidalgo, i ett foto från i helgen.

Regeringen kände till att en pipeline läckte. Trots det dröjde det timmar innan den stängdes av, säger Mexikos säkerhetsminister Alfonso Durazo.

Explosionen som följde kostade 89 människor livet.

Durazo säger att det statliga bolaget Pemex inte stängde av flödet till ledningen när man upptäckte läckan, då man ansåg att den var "minimal". I stället dröjde det fyra timmar. Under tiden hann läckan växa och närmare 800 personer skynda till platsen för att samla bensin som rann ut.

Utöver dödsoffren vårdas 58 människor på sjukhus för skador i samband med explosionen.

Flera pipelines har varit avstängda sedan december som ett led i president Andrés Manuel López Obradors kamp mot organiserade bensinstölder, vilket lett till bensinbrist. Anhöriga till omkomna berättar att deras släktingar begett sig till läckan för att få bensin för att kunna ta sig till jobbet eller arbeta på sina gårdar.

Kritiker anser att regeringen haft för bråttom med att släppa på bensin genom ledningen efter veckor av bränslebrist och agerade för långsamt när läckan upptäcktes. Bara 25 soldater skickades ut för att skingra byborna, som struntade i dem.

Men Durazo säger att Pemex agerade enligt reglerna när läckan upptäckts. Explosionen inträffade en halvtimme efter det att ledningen stängts av, men det fanns fortfarande stora mängder bensin kvar.

Explosionen har också lett till kritik mot kampanjen mot bränslestölder, men López Obrador sade på söndagen att han tänker fortsätta kampen.

– Jag kommer inte att backa. Jag kan bara be om ursäkt om den här kampanjen orsakar uppoffringar, skada och besvär.

ARTIKELN HANDLAR OM