Skrapade rutorna – då small alla airbags

avJonna Claesson

1 av 2 | Foto: Privat

När Elisabeth Dernehed, 46, från Malmö skrapade rutorna på sin bil utlöstes alla airbags.

– Tänk om jag hade haft barn i bilen, eller hund. Eller att jag hade suttit kvar själv, säger hon.

Det var en helt vanlig fredagsmorgon i Malmö, förutom att det var så pass kallt i staden att Elisabeth fick skrapa bilrutorna. Hon gjorde som vanligt - hoppade in i bilen, satte den i friläge och upp med handbromsen. När hon sedan klev ur bilen och stängde dörren för att skrapa bilrutan small det till och alla säkerhetsfunktioner utlöses.

– Det small rejält. Jag väckte nog ganska många den morgonen.

Bilen blev rökfylld, alla airbags utlöstes, säkerhetsbältena spärrades och tutan hängde sig. En granne som varit ute och gått med hunden hade hört smällen och kom springandes för att se så att Elisabeth inte satt kvar i bilen.

– Det första jag tänkte var ”herregud, tänk om jag hade haft barn, eller hund, eller att jag hade suttit kvar”. Sedan grät jag en skvätt och ringde bärgaren.

När bärgaren såg vad som hade hänt påpekade han att något sådant inte ska kunna hända. Så när bilen var bärgad tog Elisabeth kontakt med Suzuki för att få en förklaring. Men Suzukikontoret i Stockholm har vägrat ta på sig något ansvar för bilen och menar att det är ett försäkringsärende.

”Ovanlig händelse”

Håkan Engström, presskontakt på Suzuki Stockholm, säger att man inte sett något liknande varken i Sverige eller i Europa och att bilen därför har skickats tillbaka till en verkstad i Japan.

– Vi har ett ansvar gentemot henne att förklara hur det här har kunnat hända och svar kommer hon att få. Det kan bli imorgon eller om två veckor. Men vi har som sagt aldrig sett det här förut, därför kan det ta lång tid. Vi förstår att hon är upprörd och det var tur att hon inte satt i bilen, det blir ju en riktig smäll som till och med kan skada hörseln. Det är en olycklig händelse. Men någon ersättning utöver den hon fått från försäkringsbolaget kommer Elisabeth inte att få.

ARTIKELN HANDLAR OM

Suzuki

Bilar

Stockholm