Stopp i tågtrafiken – påverkar fjärrtågen

Foto: Anders Wiklund/TT
Det är stopp i tågtrafiken på Västra stambanan. Något som bland annat påverkar tågen vid Stockholm central. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Ett stopp på Västra stambanan mellan Katrineholm och Flen drabbar tågen mellan Stockholm och de andra storstäderna.

Tåg ställs in, leds om och förseningar är att vänta in under natten.

Både fjärr- och regionaltåg påverkas på sträckorna Stockholm–Norrköping–Malmö/Köpenhamn och Stockholm–Hallsberg–Göteborg/Karlstad/Oslo. En del avgångar har ställts in, en del blir försenade och en del får ta en annan väg. Trafiken väntas kunna återupptas som vanligt först vid klockan 02 natten till måndag.

– Det här är en knutpunkt för tågtrafiken i södra Sverige, så det är ytterst olyckligt att vi har drabbats av två så stora fel, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket, till TT vid 16-tiden.

Stoppet orsakas av tekniska problem som började redan på söndagsmorgonen. Först rev ett tåg upp hela växeln på Västra stambanan i området, vilket begränsade trafiken till ett av två spår. Sedan, vid 13-tiden, revs en kontaktledning ned på det andra spåret.

– Några tåg som stod på sträckan fick rulla förbi i låg fart, men efterföljande tåg får lov att ledas om på alternativa sträckor via bland annat Västerås, Nyköping och Eskilstuna, säger Lindahl.

Även regionala tåg som trafikerar sträckan Linköping/Eskilstuna–Sala påverkas.

Trafikverket uppmanar resenärer att vända sig till det tågbolag de reser med för information om sina resor. Prognosen för att komma till rätta med det första felet, växelfelet, sattes till klockan 18. Sedan återstår det andra.

– Reparatörer är på platsen och arbetar febrilt för att få ordning, säger Sofia Lindahl.

Det har du rätt till som tågresenär 00:58
ARTIKELN HANDLAR OM