Kristersson har träffat Löfven

avTT

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
Stefan Löfven och Ulf Kristersson under TV4:s statsministerduell innan valet. Arkivbild.

Moderatledaren Ulf Kristersson har i dag träffat Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven för att sondera underlaget för en ny regering.

Det bekräftar Moderaternas presschef. Partiet uppger att mötet skedde inom ramen för det sonderingsuppdrag Kristersson fått av talmannen med syfte att bilda en regering som tolereras av riksdagen.

Inför mötet med Löfven hade Kristersson träffat samtliga övriga Alliansledare. De ska nu fortsätta samtalen inom Alliansen.

"De kommande dagarna har Ulf Kristersson möten inbokade med Alliansens partiledare för att diskutera utkomsten av mötet med Socialdemokraterna och det fortsatta arbetet", skriver Moderaternas presschef i ett uttalande.

"Går jättebra"

Tidningen Expressens reporter träffade Moderatledaren i riksdagsbyggnaden vid 14-tiden och ställde en direkt fråga om läget i förhandlingarna.

– Det går jättebra, sade Ulf Kristersson till Expressen.

Moderatledaren uppgav då även att han träffat Löfven. De båda verkar ha samtalat utan de andra Alliansledarnas närvaro. Centerledaren Annie Lööf säger till Expressen att hon inte träffat Löfven.

Moderatledaren fick i tisdag i uppdrag av riksdagens talman att sondera möjligheterna för en ny regering. Kristersson fick då ett öppet mandat, men uppgav att han skulle bjuda in Stefan Löfven till samtal.

Har två veckor

Moderatledaren har fått två veckor på sig, men ska redan nästa tisdag göra en halvtidsrapportering för talmannen om hur sonderingen går.

Kristerssons förstahandsalternativ är en Alliansregering som samarbetar med S på olika sakpolitiska områden. Stefan Löfven har dock vid flera tillfällen uppgett att S inte kommer att bli ett "stödparti" till en sådan regering.

Riksdagen röstade ned Löfven som statsminister för snart en och en halv vecka sedan. Han leder nu en övergångsregering i väntan på att en ny regering tillträder.

Stefan Löfvens pressekreterare bekräftar att Löfven har träffat Moderatledaren Ulf Kristersson i dag. Men i övrigt kommer inga kommentarer från Socialdemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM