Kaosartade scener när tunnelbanan stannade

Foto: Anders Wiklund/TT
Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusningstrafiken på onsdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusningstrafiken på onsdagen.

avTT

NYHETER

Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusningstrafiken på onsdagen. Över hundratusen resenärer drabbades, merparten av stationerna på linjen stängdes och resenärer lämnade varma och fulla tåg mitt på spåren.

– Vi hade en spontanevakuering där folk klev av och gick över Skanstullbron vid 17-tiden, säger pressinformatör Claes Keisu vid Storstockholms lokaltrafik till TT.

På bilder och filmer från bron ses resenärer som klättrar över taggtråd och går längs spåret.

– Det är farligt att gå på spåren men man förstår ju att folk vill ut. Men det är inget vi rekommenderar utan vi vill göra det under kontrollerade former, säger Keisu.

Trafiken igång

Vid 18-tiden kunde trafiken återupptas men det kan inte köras lika många tåg som vanligt och problemen väntades i värsta fall fortsätta hela natten.

– Nu rullar det men det är fortfarande med oregelbunden trafik och inställda avgångar, säger Claes Keisu till TT vid 18.30-tiden.

Tills morgonrusningen på torsdagen väntas gröna linjen kunna trafikeras som vanligt.

Många drabbade

Det var ett strömavbrott klockan 16.20 som drabbade trafikledningscentralen för gröna linjen och gjorde så att all trafik stoppades. Tunnelbanans signalsystem påverkades och tågen kunde därför inte trafikledas. Nästan alla stationer på linje 17, 18 och 19 stängdes och många resenärer blev kvar på stillastående tåg.

– När signalsystemet lägger ner då blir det stort eftersom trafikledningen inte kan se vart tågen är, säger Claes Keisu.

TT: Hur många resenärer har drabbats?

– Det är hundratusentals resenärer som åker med gröna linjen så här dags.

Enligt Stockholmspolisens bedömning har det inte varit några stora ordningsstörningar utan resenärerna har "skött sig".