PRESENTERAS AV

Unge kampsportaren stoppar blodiga rånet

avMiriam Bratt

NYHETER

När en butik i centrala Göteborg blev rånad i mitten av februari började gärningsmannen skära butiksbiträdet i magen. En förbipasserande kampsportare hörde skriken och ryckte in för att stoppa det blodiga brottet.

– Jag var inte så arg när det skedde, utan mer bara bestämd. Man får inte ge sig på folk sådär, säger den förbipasserande unge mannen.

I mitten av februari skedde ett brutalt rån i centrala Göteborg. En man kom in i en butik i ett studentområde, skriver GP.

– Jag stod bakom kassan och så kom det in en man. Han visade en kniv för mig och sa att jag skulle ge honom alla pengarna. Jag sa nej och då flög han på mig, säger butiksbiträdet i förhör och fortsätter:

– Den här personen fick ner mig på golvet och satte foten mot min hals och skar mig i magen. Jag skrek och så plötsligt dök det upp en annan kille som tog bort mannen från mig.

Rättsläkaren bekräftar att offret hade flera skärsår på överkroppen, armarna och händerna.

Foto: Polisen
Gärningsmannen fångades i butikens övervakningskamera.

Räddaren i nöden: ”Det var dåliga ljud”

Men som tur var så kom alltså en riktig hjälte till undsättning. Det var en ung man som bor i närheten av butiken och vill vara anonym.

– Jag skulle slänga soporna och så hörde jag att det var tumult i den lilla butiken. Det var dåliga ljud liksom, säger mannen till Aftonbladet.

Den unge mannen som kom till undsättning är kampsportare, något som han tror bidrog till att han vågade rycka in.

– Jag tror det spelade roll, det gjorde att jag tänkte att jag borde ha en chans. Och jag har kanske en annan mental inställning till att faktiskt slå någon.

1 av 2 | Foto: Polisen
Golvet bakom kassan fick flera blodfläckar.

Gärningsmannen får fängelse

Till slut gav rånaren upp och flydde från butiken. Men kampsportaren ringde genast polisen som kunde fånga gärningsmannen och reda ut vad som hänt.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt mannen för misshandel, grov misshandel och försök till rån. Påföljden blev två års fängelse.

– Det känns bra att rättsystemet fungerar. Det var väldigt bra att de fick fast honom och jag hoppas att han förändrar sitt liv, säger kampsportaren till Aftonbladet.

Den dömde ska även betala skadestånd både till mannen i butiken och den unge kampsportaren.

”Är hela tiden orolig”

När den butiksanställde i förhör fått frågan om händelsen har påverkat hans vardag svarade han:

– Ja, jag har svårt att sova och när jag går ut på gatan så är jag hela tiden orolig att någon ska attackera mig.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Brott