Ensamseglare skadad – stort räddningsuppbåd på väg

avEbba Thornéus

Den indiske ensamseglaren Abhilash Tomy har legat skadad på sin båt, vars mast gått av i det hårda vädret, mitt ute i Indiska oceanen i över ett dygn.

Nu är ett stort, multinationellt räddningsuppbåd på väg för att försöka undsätta honom. 

”KÄNNER MIG AVDOMNAD. KAN INTE ÄTA ELLER DRICKA” löd det sista meddelandet från Tomy enligt CNN.

En stor räddningsinsats pågår just nu i Indiska Oceanen i samband med kappseglingstävlingen Golden Globe Race – ett jorden runt race för ensamseglare där man inte tillåts använda elektronisk utrustning.

82 dagar in i tävlingen slog vädret om och en storm gjorde att masten på den 39-årige seglaren Abhilash Tomys båt Thuriya gick av cirka 1 800 sjömil från staden Perth i Australien enligt CNN.

Ett nödmeddelande från båten var det som först började oroa arrangörerna:

”KAPSEJSAT. MASTEN AV. ALLVARLIGT RYGGSKADAD. KAN INTE STÅ UPP” löd meddelandet.

Först efter 15 timmar kom ett nytt ett meddelande från Tomy där han angav sin position och uppgav att han behövde sjukvård.

”KAN INTE GÅ. BEHÖVER TROLIGTVIS BÅR”.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Den indiske ensamseglaren Abhilash Tomy har legat skadad på sin båt, vars mast gått av i det hårda vädret, mitt ute i Indiska oceanen i över ett dygn.

”Känner mig avdomnad”

Enligt tävlingsledningen indikerade det sista meddelandet på att Tomy, trots omständigheterna, var säker men att han låg orörlig i durken på båten.

”KAN RÖRA MINA TÅR. KÄNNER MIG AVDOMNAD. KAN INTE ÄTA ELLER DRICKA.”

Ett stort räddningspådrag pågår just nu för att försöka lokalisera och rädda 39-åringen.

Räddningsinsatsen riskeras dock att försvåras av svårt väder och höga vågor.

Arbetet leds av ett australisk sjöräddningsteam, vars flygplan återfann Toys båt guppandes i vågorna under söndagseftermiddagen, lokal tid.

Även australisk, indisk och fransk flotta deltar i operationen.

En fransk fiskebåt, utrustad med sjukvårdsmaterial, är just nu på väg till platsen, och förväntas nå båten senare under dagen.

Försöker nå ytterligare en seglare

Samtidigt som räddningsinsatsen kring Tomy pågår, försöker man även nå ytterligare en seglare vars båt kapsejsat. Den irländske seglaren Gregor McGuckin ska enligt de senaste uppgifterna befinna sig omkring cirka 80 sjömil från Tomy.

McGuckin har dock lyckats sätta upp en provisorisk mast på sin båt och försöker med en blandning av vind- och motorkraft att nå Tomys båt.

2018 års Golden Globe race startade den 1 juli i franska Les Sables d'Olonne. Tävlingen kräver stor erfarenhet bland seglarna som fått specialinbjudningar skriver CNN.

Totalt deltog 18 båtar i årets upplaga, varav sju båtar avbrutit tävlingen i början av september.

I likhet med den ursprungliga tävlingen som arrangerades första gången 1968 måste seglarna navigera med hjälp av sjökort och stjärnorna, och därmed utan modern teknik.

Tog 312 dagar att segla

I säkerhetssyfte tillåts dock båtarna i årets tävling att inneha en viss del nya teknik, vilket möjliggör för dem att skicka textmeddelade innehållandes totalt 100 tecken via satellit två gånger om dagen samt att använda satellittelefon för en regelbunden veckokontroll.

Varje båt är även utrustad med en förseglad säkerhetslåda, innehållandes en GPS och ytterligare en satellittelefon. Dock diskvalificeras seglaren om den bryter förseglingen.

Abhilash Tomys båt är en replika från vinnaren av den första Golden Race – Robin Knox-Johnstons båt Suhaili.

Knox-Johnston var den enda av de nio deltagarna som slutförde tävlingen enligt reglerna, och blev då den förste ensamseglaren att segla jorden runt non stop – en resa som tog 312 dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Båtar