Trumps pressekreterare utslängd från krog – ”omänsklig och oetisk”

avEbba Thornéus, TT

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders besökte under lördagen restaurangen The Red Hen i Lexington i Virginia – men ägaren vägrade betjäna henne, med hänvisning till att hon jobbar för landets president Donald Trump.

– Det finns stunder i livet när människor behöver följa sina övertygelser. Detta var en sådan, säger ägaren Stephanie Wilkinson till The Washington Post.

Händelsen inträffade under fredagskvällen.

Ägaren till restaurangen The Red Hen i Lexington i delstaten Virginia berättar för The Washington Post att hon var hemma när hon fick ett samtal från kocken.

– Han berättade att Sarah Huckabee Sanders precis gått in och satt sig och att personalen var lite bekymrad. Han frågade vad vi skulle göra och jag sa att jag kommer ner för att kolla så att det stämmer, berättar ägaren Stephanie Wilkinson, som var tveksam till att pressekreteraren befann sig på en liten lokal kvarterskrog omkring tre timmars bilfärd från den amerikanska huvudstaden.

Men väl på plats kunde ägaren konstatera att personalen sett rätt.

1 av 3 | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Tvingades lämna ostbrickan

I lokalen befann sig Huckabee Sanders tillsammans med sju andra personer, kring ett bord som var bokat i hennes mans namn.

Framför sig på bordet hade de några ostbrickor i väntan på huvudrätterna.

– Jag gick fram och presenterade mig som ägaren och bad henne följa med mig ut, berättar Stephanie Wilkinson och fortsätter:

– Jag småpratade lite med henne och fick sedan fram min ståndpunkt på ett artigt och direkt sätt. Jag förklarade att vi har vissa normer på restaurangen som jag anser att vi måste upprätthålla, som ärlighet, medkänsla och samarbete.

– Sedan bad jag henne att lämna restaurangen, berättar Wilkinson.

Enligt henne förstod Sarah Huckabee Sanders situationen.

– Hon sa: Det är okej, jag ska gå.

”Hålla politiken borta från menyn”

Trots att det resterande sällskapet välkomnats att stanna kvar, valde samtliga kring bordet att lämna sina halvdruckna glas och ostbrickor.

Staden Lexington, med omkring 7 000 invånare hade med övervägande majoritet röstat mot Trump, till skillnad från delstaten i stort där många röstade för.

Stephanie Wilkinson berättar för tidningen att hon och hennes anställda lyckats hålla restaurangen igång i tio år genom att ”hålla politiken borta från menyn” men att hon i det har fallet inte kunde bortse från att Huckabee Sanders arbetade för en administration som hon anser är ”omänsklig och oetisk”.

Något hon menar att Huckabee Sanders försvarar genom sitt jobb.

– Jag är inget stort fan av konfrontation men det kändes som ett ögonblick i vår demokrati där människor måste göra obehagliga saker för att upprätta sin moral, förklarar Wilkinson för The Washington Post .

Wilkinson hänvisar även till Sanders uttryckliga stöd för förslaget om att bannlysa transpersoner från militären, och separeringen av migrantbarn från föräldrarna.

”Säger mer om henne än om mig”

På Twitter skrev Sarah Huckabee Sanders själv om händelsen efteråt:

”Jag gick artigt därifrån. Hennes handlingar säger långt mer om henne än om mig. Jag gör alltid mitt bästa för att behandla folk, inklusive meningsmotståndare, respektfullt och kommer att fortsätta med det”.

Efter att händelsen har en stor mängd recensioner av restaurangen, såväl positiva som negativa, publicerats på internet av personer från olika politiska läger.

Men Stephanie Wilkinson menar att hon inte hade tvekat att göra samma sak igen.

– Vi kände bara att det finns stunder i livet när människor behöver följa sina övertygelser. Detta var en sådan, säger hon till The Washington Post.

Flera liknande händelser på kort tid

Det är dock inte den första av liknande mått som inträffat i USA den senaste tiden.

I tisdags tvingades landets minister för inre säkerhet, Kirstjen Nielsen, som är en försvarare av Trumps migrantpolicy, ut av andra gäster, som ropade "Skäms!", då hon åt på en mexikansk restaurang i Washington.

Två dagar tidigare drabbades även en annan Vita huset-medarbetare, rådgivaren Stephen Miller, av arga medgäster – som kallade honom fascist – på en annan mexikansk restaurang i Washington.

ARTIKELN HANDLAR OM