Malala: ”Vänd inte ryggen mot försvarslösa barn”

avJoakim Magnå

Foto: Nati Harnik / AP
Malala Yousafzai.

Fredspristagaren och utbildningsaktivisten Malala Yousafzai kritiserar Donald Trumps order att tillfälligt stoppa flyktingmottagandet.

Hon anser att han vänder ryggen mot ”världens mest försvarslösa barn och familjer”.

– Jag är förkrossad, säger hon i ett uttalande.

Donald Trump skrev på fredagen under en verkställande order med målet att stoppa islamistisk terrorism. Det amerikanska flyktingmottagandet stoppas temporärt i fyra månader – med undantag för syriska flyktingar där begränsningen gäller tills vidare. Samtidigt införs ett inreseförbud för människor från sju länder som anses ha problem med terrorism.

Malala Yousafzai är en pakistansk människorättskämpe som 2012 utsattes för ett mordförsök av talibaner. Hon tilldelades Nobels fredspris 2014 för sitt arbete för flickors rätt till skola och utbildning.

”Vänder ryggen åt sin stolta historia”

Nu beklagar hon Donald Trumps åtgärder mot flyktingar.

– Jag är förkrossad att president Trump i dag stänger dörren för barn, mödrar och fäder som flyr våld och krig. Jag är förkrossad att Amerika vänder ryggen åt sin stolta historia av att ta emot flyktingar och invandrare – de människor som hjälpte till att bygga ert land, beredda att jobba hårt i utbyte mot en rättvis chans till ett nytt liv, säger hon i ett uttalande på sin fonds Facebook-sida.

Hon fortsätter:

– Jag är förkrossad över att syriska flyktingbarn, som har lidit under sex års krig som inte är deras fel, pekas ut och diskrimineras.

Malala Yousafzai nämner sin vän Zaynab, som flytt krig i tre länder – Somalia, Jemen och Egypten – innan hon fyllde 17 år.

”I en tid av osäkerhet”

Hon berättar att Zaynab i dag bor i USA, att hon har lärt sig engelska, tagit examen och studerar till advokat. Men säger att Donald Trumps beslut nu gör att den unga kvinnans hopp om att återförenas med sina systrar falnar.

– I en tid av osäkerhet och oro runt om i världen, ber jag president Trump att inte vända ryggen mot världens mest försvarslösa barn och familjer.

ARTIKELN HANDLAR OM