Inresestopp gäller fortfarande berörda svenskar

avVictor Stenquist

1 av 3 | Foto: Jonas Bilberg
USA:s ambassad.

Runt 300 000 svenskar kan påverkas av USA:s nya tillfälliga in- och utresebestämmelser.

Ett domstolsbeslut har stoppat vissa av de nya reglerna – men inresestoppet gäller än.

Amerikanska ambassaden hade på söndagen ingen ny information att lämna ut.

Resestoppet till USA drabbar resenärer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen som under 90 dagar inte kommer att ges visum till landet.

Dessutom kan 300 000 svenskar påverkas – de med dubbla medborgarskap eller som fötts i berörda länder, uppgav Trita Parsi, ledare för det iransk-amerikanska rådet i Washington, för Aftonbladet tidigare.

Svenska UD hänvisar vidare

Att en domare i USA hindrat deportation av medborgare från personer som redan tagit sig till USA påverkar av allt att döma inte inreseförbudet. Den kommer tillfälligt blockera delar av Trumps presidentorder, men inte ogiltigförklara den.

Svenska UD har på sin hemsida uppdaterat informationen om resor till USA.

”Svenskar med dubbelt medborgarskap i länderna Syrien, Irak, Iran eller Sudan kan inte längre resa visumfritt till ‪‎USA‬. Detta gäller även personer som har besökt något av dessa länder sedan den 1 mars 2011”, skriver man. I övrigt hänvisas till amerikanska ambassaden.

Mark Cameron, presskontakt vid USA:s ambassad i Stockholm, hänvisar i sin tur till USA:s inrikessäkerhetsdepartement, Department of Homeland Security – precis som man gjorde under lördagen.

Departementet har under söndagsmorgonen publicerat ett meddelande på sin hemsida där man uppger att de nya tillfälliga reglerna i stor del förblir opåverkade av domstolsbeslutet.

Man uppger också att en väldigt liten andel av resenärer till USA påverkats av Trumps presidentorder.

Flygpersonal påverkas

”I går påverkades färre än en procent av de fler än 325 000 flygresenärer som anländer varje dag då de fick utstå införandet av förhöjda säkerhetsrutiner”, skriver departementet.

Presidentordern har också påverkat många flygbolag – då anställda som är medborgare i de sju utpekade länderna också berörs.

I ett mejl till sina medlemsbolag, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, skriver det internationella flygsamarbetsorganet IATA att man informerats av USA:s gräns- och tullmyndighet om de nya reglerna, skriver TT. Detta riskerar att skapa ett tryck vad gäller schemaläggning för flygbolagen, men IATA uppger också att mycket ännu är oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM