Löfven om kulturen inom facken

avPär Karlsson

1 av 5

DAVOS. Kommunals ordförande lämnar sitt uppdrag efter Aftonbladets granskning - och svensk fackföreningsrörelse står hårt pressad.

Men statsminister Stefan Löfven vänder sig emot den bild av kulturen inom arbetarrörelsen som han nu tycker målas upp.

– Vi har tiotusentals förtroendevalda människor som gör ett fantastiskt jobb, ofta ideellt. Det är den vanligaste delen i den fackliga kulturen, säger han.

I sviterna av Aftonbladets uppmärksammade granskning av fackförbundet Kommunal lämnar både ordförande Annelie Nordström och tredje vice ordförande Anders Bergström sina uppdrag.

Skandalen har också också väckt en debatt om hur det egentligen står till med kulturen inom svensk fackföreningsrörelse. I samband med att hon meddelade sin avgång presenterade Annelie Nordström ett åtgärdspaket för att komma till rätta med den bristfälliga kulturen inom Kommunal.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har pratat om en "förlorad vecka för arbetarrörelsen" och sagt att det framöver kan bli aktuellt med gemensamma regler för medlemsförbunden.

”Svår vecka för arbetarrörelsen”

Under sin vistelse på World Economic Forum i Davos utvecklade statsminister Stefan Löfven sin syn på det som hänt i en intervju med Aftonbladet.

– Det är klart att det har varit en väldigt svår vecka för arbetarrörelsen. Det är inget att sticka under stolen med. Det har varit långt, långt ifrån bra.

Innan Löfven blev S-ledare 2012 så satt han flera år som ordförande i fackförbundet IF Metall. Han säger att hans egna upplevelser från den tiden är helt andra än vad som uppdagats inom Kommunal.

– Det jag mest känner igen i den fackliga rörelsen är människor som är väldigt engagerade och gör bra saker. Det är förtroendevalda som jobbar stenhårt för organisationens bästa, det är det absolut vanligaste. Sedan har det begåtts misstag, både stora och små, i olika organisationer.

Men Löfven vänder sig starkt emot de som menar att den fackliga rörelsen är genomsyrad av ett liknande beteende som det inom Kommunals ledning.

– Jag tycker att det är bra att det uppdagats och det är bra att det granskas och kommer upp till ytan. Nu får de delar i den organisationen som gjort fel ställa detta till rätta. Det är viktigt. Men jag vänder mig mot att det plötsligt ska bli en bild av det är så här svensk fackföreningsrörelse fungerar.

Vänder sig emot bild av facken

Löfven säger att facken består av "tiotusentals förtroendevalda som gör ett fantastiskt jobb".

– Och det är ofta ideellt, för att organisationen ska fungera och medlemmarnas intressen ska tas tillvara på bästa sätt. Det är den vanligaste delen i den fackliga kulturen.

Under sina dagar i Davos har Löfven och den svenska regeringen fokuserat hårt på frågor som rör jobb och tillväxt. Men samtidigt fortsätter arbetet med att försöka nå ett av regeringens utrikespolitiska mål - en plats i FN:s säkerhetsråd under 2017-18. Frågan avgörs senare i år och det är många länder som måste övertygas.

– Det är ett enträget arbete som är jättetufft. Vi har två väldigt bra motkandidater, Holland och Italtien. Men vi arbetar på och det finns definitivt en möjlighet, även om det är svårt.

ARTIKELN HANDLAR OM