Gurkan blev dubbelt så dyr på fem år

SCB: Priset på grönsaker har ökat mest

avJoachim Kerpner

Grönsaker är den varugrupp i Sverige som ökat mest i pris de senaste åren.

Värstingarna är slanggurka och morötter – på fem år har de blivit dubbelt så dyra.

– Shit, man tänker inte på morötterna för de är ganska billiga. Men gurkan är svindyr, säger Kim Engström, 29.

Aftonbladet har granskat prisökningarna senaste året och de senaste fem åren, med hjälp av Statistiska centralbyråns siffror. Statistikmyndigheten håller koll på alla svenska priser. Allt från möbler via försäkringar till livsmedel finns med i månadsstatistiken, som är uppdelad i 64 varugrupper och undergrupper.

Allra mest har grönsakerna gått upp, med 12 procent senaste året och 29 procent sedan 2014. Längst ner på listan finns kameror och datorer, som i stället har gått ner med 22 procent de senaste fem åren.

Aftonbladet besökte en livsmedelsbutik i Stockholmsområdet för att prata grönsaker med kunderna.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Är grönsakerna för dyra?– Ja, grönsaker är dyra. Jag går och handlar de dagar som det är extrapriser. Just i dag kostar isbergssalladen 10 kronor, den brukar kosta 40, säger Marianne Gelin, 79, pensionär, Stockholm.

Marianne Gelin, 79, har varit vegetarian sedan hon såg en gris skållas när hon var tio år. När grisen kom upp på matbordet ville Marianne inte äta den. Hon säger:

– Grönsaker är dyra, så jag håller koll på extrapriserna. I dag kostar isbergssalladen 10 kronor, den brukar kosta 40.

Robin Edenvad, 27, är inte imponerad av grönsakspriserna:

– Om man jämför med andra saker känns det som överpris.

Wessam Abdrabo, 34, saknar grönsakerna i Tyskland, där hon bodde innan hon flyttade till Sverige.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Är grönsakerna för dyra?– Ja, i södra Italien där jag kommer från är priserna mycket lägre. Om man inte producerar mycket måste man importera, då kostar det mer, säger Nico Vozza, 64, präst, Stockholm.

– Där fanns fler varianter av varje grönsak: ekologisk, reguljär och toppkvalitet. Här är grönsakerna dyrare, det finns ingen variation.

Peter Kullgren, 40, säger att han skulle äta mer vegetariskt om priserna gick ner.

– Ibland struntar jag i grönsakerna om de är för dyra.

Lina Spansk, 32, bor delar av året i Spanien:

– Det är halva priset på tomat, gurka och sallad där, plus att det smakar mycket bättre. Men det är inte så konstigt, de har mer sol.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
Är grönsakerna för dyra?– Ja, det dyraste på våra kvitton är alltid grönsaker, vi köper mycket grönsaker. Folk köper gärna ekologiskt utan att kolla priset. Ekosparris kostade 55 kronor för ett knippe såg jag precis, mot bara 20 kronor för den vanliga, säger Nicklas Åslev, 33, it-konsult, Stockholm.

Brist höjer priset

Dåliga skördar, stort importberoende och svag krona är de viktigaste förklaringarna till de höjda grönsakspriserna.

Sedan 2013 har priset för en euro stadigt ökat, totalt med 24 procent. En euro kostar numera 10,72 kronor, mot bara 8,62 kronor i augusti 2013. Den svaga kronan påverkar grönsakspriserna kraftigt, eftersom mer än 60 procent av grönsakerna som säljs i Sverige är importerade. Sverige importerar grönsaker för omkring 10 miljarder kronor årligen, men exporterar bara grönsaker för 1,5 miljarder.

Priserna har också ökat på grund av dåliga skördar på senare år. Torkan i Sverige förra året, och i stora delar av Europa denna sommar, har resulterat i lägre skördar. Samtidigt ökar efterfrågan på grönsaker, och bristen skapar höjda priser.

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM