Terrorhinder ska skydda Malmöbor

avMikaela Somnell

I år sätts det upp hinder som ska skydda mot terrorattacker på Malmös julmarknad, uppger Sydsvenskan.

I svallvågorna av de senaste årens attacker med tunga fordon vill staden vidta säkerhetsåtgärder.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra, säger gatukontorets chef Martin Lundin.

Foto: Jenny Leymann
Betongsuggor ska göra julmarknaden i Malmö säkrare.

Snart kommer det att råda julstämning på Gustav Adolfs Torg i Malmö. Just nu håller det på att pyntas och bodar och stånd sätts upp för julmarknaden. Och det här året även betongsuggor som skydd vid terror, kunde Sydsvenskan berätta på fredagen.

– Vi började med trafikhinder i somras på Malmöfestivalen och testar det nu igen, säger Martin Lundin, avdelningschef på gatukontorets stadslivsavdelning.

Tidigare attacker skapar oro

2016 körde en lastbil in i en folkmassa under en julmarknad i Berlin. I Nice samma år dog 84 personer i en bilattack i Nice. I April i år mejades folk ned på Drottninggatan i Stockholm av terroristen Rakmat Akilov.

Martin Lundin menar att det inte finns en förstärkt hotbild men att terrorhindren är en konsekvens av de senaste årens händelser.

– Vi har satt upp hinder på vissa delar av torget som skulle kunna vara kritiska, säger Martin Lundin.

Kan skapa nya problem

Det är endast kring själva marknaden som det kommer att sättas upp hinder.

– Vi har satt upp dem så vi ska kunna ha ett folkflöde samtidigt som det ska vara svårt att komma igenom med ett fordon, säger Martin Lundin.

Martin Lundin är inte säker på att terrorhindren är en bra lösning. Han säger att flera företag jobbar för olika alternativ på skyddsåtgärder.

– Problem som kan uppstå kan vara att det kanske blir svårt för brandbilar eller liknande som behöver komma fram. Nästa år ser det kanske helt annorlunda ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Malmö