Skånsk kommun tänker inte ta emot IS-återvändare

Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

avAftonbladet

NYHETER

Staffanstorp i Skåne tänker inte ta emot IS-återvändare.

– Jag hoppas att fler kommuner ställer sig bakom förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), till Skånska Dagbladet.

Förslaget som behandlas i kommunstyrelsen i morgon får svidande kritik.

Christian Sonesson (M) menar att regeringen inte tagit nödvändiga beslut i frågan, vilket gör att kommunerna själva måste börja fundera över hur de tänker göra. Hans förslag går ut på att Staffanstorp som första kommun i Sverige ska uttala att den som deltagit i eller understött terrorism, till exempel återvändande IS-terrorister, inte är välkomna i kommunen, skriver Skånska Dagbladet.

– De kommer inte att få något stöd av kommunen i någon form, varit sig försörjningsbidrag, hjälp till bostad, vuxenutbildning eller annan samhällelig service, säger han.

Pierre Sjöström (S) oppositionsråd i Staffanstorp menar att det nya Moderatförslaget är i samma stil som tidigare förslag om förbud mot böneutrop och mot halalslaktat kött.

– Vare sig böneutrop eller halalslaktat kött har varit aktuellt i Staffanstorp, ändå går Moderaterna ut med förbudsförslag. Det här är på samma tema, det är signalpolitik, icke frågor, säger Pierre Sjöström (S).

Olle Lundin, förvaltningsprofessor, vid Uppsala universitet, menar att förslaget strider mot en rad lagar och förordningar.

– Ingenstans i de här regleringarna står det att man kan neka sådana som man misstänker för samröre med IS olika typer av samhälleliga insatser, säger han till Sveriges radio.

I morgon behandlas i kommunstyrelsen i Staffanstorp.

ARTIKELN HANDLAR OM