Tillfällig medvind för May

avTT

Foto: Jessica Taylor/AP/TT
Premiärminister Theresa May i parlamentets underhus i London. Arkivfoto.

Storbritanniens regering letar nu efter de "alternativa arrangemang" som parlamentet vill se för nödlösningen om Nordirland.

Premiärminister Theresa May har tillfällig medvind efter omröstningarna i underhuset i går.

Brexitminister Stephen Barclay verkar precis som resten av regeringen tämligen nöjd med resultatet av tisdagens långa sittning i parlamentet. Till slut gav då underhuset sitt stöd till två av sju framförda förslag: dels om att arbeta för att utesluta ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU, dels om att söka "alternativa arrangemang" för den omtalade nödlösningen.

– Dynamiken ändrades i går kväll och det ger ett klart mandat som premiärministern kan ta till Bryssel, säger Barclay i en radiointervju med BBC.

May väntas till Bryssel inom kort för att diskutera hur hon vill förändra skrivningarna i det utträdelseavtal som hon egentligen redan sagt ja till.

"Antal alternativ"

I princip allt handlar nu om nödlösningen för Nordirland – kallad backstop på brexitengelska – som är tänkt att hålla kvar hela Storbritannien i ett gemensamt tullområde med EU från början av 2021, om inte britterna dessförinnan lyckats förhandla fram något annat alternativ med EU. Framför allt bland de brittiska brexitanhängarna finns dock stor oro för att nödlösningen till sist ska bli permanent. Därför manas nu May att söka en förändring.

– Det finns ett antal alternativ. Det finns frågor kring en tidsbegränsning, frågor kring utträdelseklausuler, frågor om teknik. Och det är vad förhandlingarna med EU kommer att röra sig kring under de närmaste dagarna, säger Barclay till BBC.

Möter Corbyn

May själv ska vid lunchtid i sedvanlig stil på onsdagar svara på frågor i parlamentet. För en gångs skull kan hon känna stöd i ryggen. Det kanske viktigaste resultatet i går var att hon i slutändan fick stöd från nästan hela sitt parti och därmed visade att hon kan ordna fram en majoritet i parlamentet.

Senare i dag väntar även ett möte med oppositionsledaren Jeremy Corbyn som nu för första gången öppnat för att diskutera brexit med premiärministern.

Corbyn verkar främst vilja ta fasta på parlamentsutsagan om ett avtalslöst läge.

– Jeremy kommer att insistera på att parlamentets vilja respekteras och att ett avtalslöst läge utesluts, säger en Labour-källa till nyhetsbyrån Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM