Sommarens sista sväng – uppemot 20 grader till helgen

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Den som befarade att sommaren var över kan pusta ut.

Till helgen kan det bli uppemot 20 grader.

– Det här kanske är sista chansen för den här riktigt härliga sommarvärmen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

På fredag ser det ut som att sommaren gör en sista comeback.

– Det finns ett fenomen som kallas för brittsommar. Och det är precis vad vi har haft just nu. Det är några kallare dagar i början av oktober och sedan följs det av varmare väder, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Till helgen kan det bli uppemot 20 grader.

Svalare i norr

Definitionsmässigt kommer det att vara sommar på många håll i landets södra delar. I norr ser det ut att bli något svalare.

– Hösten har börjat ta sitt grepp om Norrland och en bit över Svealand. Där är det lite ostadigare med mer moln. Sedan blir det lite lägre temperaturer längst i norra Norrland med omkring 5 till 12 grader.

De som bor i resterande delar av landet kan däremot räkna med solsken och grillväder.

– Det är lite svårt att säga exakt var någonstans man ska resa om man vill ha de allra högsta temperaturerna. Allra varmast kommer det att bli i Götaland och Svealand med temperaturer på 15 till 20 grader, säger Christoffer Hallgren.

Kallare nästa vecka

För att vara oktober är det varmare än vanligt.

– Det är höga temperaturer för årstiden, fem grader varmare än normalt. Hade vi haft samma förutsättningar i atmosfären mitt under juli hade det kunnat bli uppemot 30 grader. Nu är det inte så mycket energi i solen såhär års, vilket gör att vi får lägre temperaturer.

Nästa vecka sveper en kallfront in över landet och för successivt med sig ostadigare väder och kallare temperaturer. Med andra ord kan det vara årets sista helg med sommarväder.

– Vi får njuta på fredag, lördag och söndag sedan är det som sagt svalare temperaturer, säger Christoffer Hallgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Foreca

Väder

Norrland

Götaland

Svealand