Gisslan fritagna i Burkina Faso – två döda

avTT

Fritagningen av gisslan ska ha skett i norra Burkina Faso.

Två franska soldater uppges ha dödats i samband med en fritagning av gisslan i Burkina Faso. Bland de fritagna finns två fransmän som kidnappades förra veckan.

Insatsen leddes av den franska militären på plats i Burkina Faso och genomfördes under natten till fredagen. Totalt fyra personer har fritagits: två fransmän, en sydkorean och en amerikansk medborgare.

De båda fransmännen, två musiklärare från Paris, kidnappades under en safari i grannlandet Benin förra veckan. Deras guide hittades misshandlad till döds.

Identiteten på resten av gisslan är ännu inte känd, inte heller vilka som ligger bakom gisslantagandet.

I ett uttalande hyllar den franske presidenten Emmanuel Macron insatsen samtidigt som han uppmärksammar de två döda soldaternas uppoffringar.

Frankrike har sedan 2013 marktrupper i den konflikthärjade Sahelregionen i västra Afrika, där Burkina Faso ligger. Insatsen var först riktad mot islamistiska gruppers landvinningar i Mali men omfattar i dag fem nationer, alla tidigare franska kolonier. Totalt 4 500 franska trupper deltar i operationen som fått namnet Barkhane.

Regionen väntas bli mer instabil när flera islamistiska terrorgrupper trycks tillbaka i både Nordafrika och i Mellanöstern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Sydkorea