Australien öppnar flyktinganläggning på nytt

avTT

Foto: Darren England/AP/TT
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Australiens premiärminister Scott Morrison meddelar att landet återigen ska öppna en flyktinganläggning på Julön.

Beskedet kommer efter ett nederlag för hans liberala parti, då parlamentet precis röstade igenom ett förslag som ger asylsökande rätt till sjukvård på fastlandet. Morrison, mitt under pågående valrörelse, har kritiserat beslutet och säger att det kan leda till ökande människosmuggling.

– Mitt jobb är att se till att båtarna inte kommer. Mitt jobb nu är att göra allt i både min egen och i regeringens makt för att se till att det som parlamentet har gjort för att försvaga våra gränser inte leder till att båtar kommer till Australien, säger han enligt SBS News.

Flyktinganläggningen på Julön, som ligger i Indiska oceanen söder om den indonesiska ön Java, har tidigare inrymt tusentals människor. De sista 35 frihetsberövade personerna flyttades därifrån i oktober i fjol då lägret stängdes.

För att avskräcka människor från att ta sig till landet illegalt har Australien länge skickat asylsökande till flyktingläger på avlägsna öar, där de hålls i förvar. Flera organisationer, bland annat FN, har kritiserat förhållandena i lägren och kallat dem inhumana.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel partitillhörighet för Scott Morrison.

ARTIKELN HANDLAR OM