Algblomningen i gång på allvar i Östersjön

avTT

Foto: Kustbevakningen/TT
I det varma och lugna vädret som nu råder har algblomningen kommit i gång ordentligt. Arkivbild.

På grund av värmen kom algblomningen i gång ovanligt tidigt i år. En kylslagen midsommar fick den att avstanna, men nu sprider den sig över Östersjön.

– Vi ser ansamlingar från Polen ända upp till Ålands hav, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

Det varma vädret i maj gjorde att algblomningen började tidigare än vanligt. Nu visar SMHI:s satellitbilder över Östersjön att den är i gång igen, efter att ha tillfälligt avstannat på grund av hårda vindar.

– Algblomningen är väldigt väderberoende. Så fort de blandas runt i vattnet syns de inte på ytan och därmed inte på våra satellitkartor. Det var sämre vid midsommar men nu ser vi att det samlas igen, egentligen i hela Östersjön och Finska viken, men mindre i Bottenhavet än så länge, säger Johannes Johansson på SMHI.

Växtplankton förökar sig

Varmt och lugnt väder gör att algblomningen byggs upp när växtplankton massförökar sig. På vissa platser är det redan så mycket algblomning att allmänheten har reagerat, säger Johannes Johansson.

– I går fick jag samtal av en kvinna som seglade nedanför Nyköping och inte visste vart de skulle ta vägen för att det var så mycket alger. Jag såg på satellitbilderna att det var algblomning hela vägen från Bråviken upp till Stockholms skärgård.

TT: Vad är det bästa tipset för att undkomma algblomning?

– Det är att man ställer sig på den sida av öarna där det är frånlandsvind. Är det pålandsvind är det stor risk att man får alger som flyter upp mot stränderna. På frånlandsvindssidan blir det den motsatta effekten, att algerna driver bort.

"Fortfarande där"

Hur länge blomningen nu kommer att pågå eller hur stora områden som kommer att påverkas är svårt att bedöma, enligt SMHI.

– Fortsätter det att vara varmt så fortsätter algblomningen i Östersjön. Om vi får mycket sämre vänder, framför allt om det blåser och regnar, dämpar det ju blomningen. Men även om det är blåsigt väder och algerna försvinner under ytan så finns de fortfarande där, säger Johannes Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder