Avgörande närmar sig för Brett Kavanaugh

avTT

1 av 2 | Foto: Seth Wenig/AP/TT
Tusentals demonstrerade vid USA:s högsta domstol i Washington DC.

En delvis ångerfull Brett Kavanaugh medger att han kan ha varit för känslosam under sitt vittnesmål. I en debattartikel lovar han att vara opartisk och oberoende om han godkänns som domare i USA:s högsta domstol.

Senaten siktar på en slutgiltig omröstning på lördagen.

För att det ska kunna ske voterar kammaren klockan 16.30 på fredagen för att avsluta debatten om Kavanaugh, enligt senatens regler.

De tre republikanska senatorer som i ljuset av anklagelserna om sexuella övergrepp är tveksamma till domarkandidaten har ännu inte slutgiltigt sagt var de står. Men en av dem, Jeff Flake från Arizona som krävde den nu färdigställda FBI-utredningen om Kavanaugh, säger att undersökningen inte ytterligare styrker sexanklagelserna. Och ytterligare en, Susan Collins från Maine, säger att hon inte delar Demokraternas oro över att utredningen är ofullständig.

– Det verkar vara en mycket grundlig utredning, men jag ska återgå till den och personligen läsa intervjuerna, säger hon enligt tidningen USA Today.

Deras röster är av yttersta vikt om Republikanerna ska få domaren godkänd. Partiet har minsta möjliga majoritet i senaten, 51 av de 100 platserna.

"Speglade frustration"

Samtidigt publicerar tidningen The Wall Street Journal en debattartikel av Kavanaugh där han ger sin syn på främst sitt vittnesmål inför senaten i förra veckan. Domaren medger att han kan ha varit för känslosam och framhåller att han var där som son, make och far. Ett stort antal professorer i juridik och en kyrkoorganisation i USA har kritiserat framträdandet som ilsket och alltför partiskt.

"Jag vet att jag hade en skarp ton, och jag sade några saker som jag inte skulle ha sagt", skriver Kavanaugh och lovar att han skulle vara opartisk som HD-domare.

Vittnesmålet "speglade min överväldigande frustration över att bli falskt anklagad", heter det.

Protest vid HD

Sent på torsdagen greps hundratals demonstranter i samband med en protest utanför USA:s högsta domstol, där tusentals samlats för att uppmana senaten att inte godkänna Kavanaugh som ny HD-domare. En av de gripna var komikern Amy Schumer, enligt amerikanska medier.

Demonstranterna hade rest till huvudstaden Washington DC från hela USA. Många hoppades möta sina folkvalda i senaten, där flera av dem tog sig in och ropade slagord.

Deras ställningstagande fick stöd av den 98-årige pensionerade HD-domaren John Paul Stevens som anser att Kavanaugh inte bör godkännas av senaten, rapporterar The Palm Beach Post enligt nyhetsbyrån Reuters. Stevens tyckte inledningsvis att Kavanaugh var kvalificerad men uppger att "hans framträdande vid förhören gjorde att jag ändrade åsikt".

ARTIKELN HANDLAR OM