Här tänder kronofogden eld på den samiska kåtan: ”Ofattbart”

avWilma Eliasson

NYHETER

Två poliser greppar Anita Gimwalls armar och för henne ut ur sin kåta i Stenträsket. Därefter tänder kronofogden eld på bygget. Enligt Anita Gimwall har kåtan tillhört hennes samiska släkt i 120 år. Men länsstyrelsen hävdar att kojan är ett svartbygge.

”Orimligt, i dess sanna (!) bemärkelse.”, skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på sin Instagram.

Foto: SVT Västerbotten
Anita Gimwall utanför sin brinnande kåta.
1 av 3

Flera gånger har Länsstyrelsen i Västerbotten uppmanat Anita Gimwall, 68 år, att ta bort sin kåta i Stenträsket, Storuman. Enligt myndigheten rör det sig om ett svartbygge, det här rapporterar SVT Västerbotten.

Anita Gimwall å andra sidan har hela tiden hävdat att kåtan byggdes redan år 1890 och att den sedan dess förvaltats av hennes samiska familj, som i generationer varit fiskare utan renar. Konflikten mellan henne och Länsstyrelsen har pågått i sex år.

”Det har inte funnits någon koja tidigare”

Julia Holmström är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten. Hon säger att kojan är en ny byggnad som används av Anita Gimwall för privat bruk.

– Vi har följt personal som känner det här området väl och de vet att det inte funnits någon koja på platsen tidigare. Det kan finnas lämningar av att det stått någonting där innan, men det i sig ger ju ingen rätt att uppföra en helt ny stuga, säger hon.

År 2014 gick fallet hela vägen upp till mark- och miljödomstolen som gav länsstyrelsen rätt.

Tände på med två dunkar etanol

Igår, onsdag, tvingades Anita Gimwall ut ur kåtan med hjälp av två poliser. Därefter antände kronofogden bygget med två dunkar etanol.

– Ofattbart. Det här har varit en del av min kultur och min livsstil och plötsligt kan jag om mina barn inte vara där uppe och fiska längre, säger Anita Gimwall när vi når henne på telefon.

”Sverige bränner byggnader för ett urfolk”

Det var 2011 som länsstyrelsen fick in en anonym anmälan om ett nybygge på platsen. Efter inspektioner beslutade man om att kåtan räknas som ett svartbygge på naturreservat med strandskydd.

Anita Gimwall säger att hon har renoverat kojan i omgångar, därav det nya utseendet.

– Det är min morfars farbror som byggt den. Det finns människor som har övernattat i den för länge sedan som kan berätta, men det bryr sig inte länsstyrelsen om, säger hon.

Håkan Jonsson är ordförande i partiet Jakt- och fiskesamerna. Även han upprörs av beslutet.

– Det är så tydligt att det är här är nåt problematiskt. Sverige bränner byggnader för ett urfolk. Hur ska vi då kunna kritisera hur andra länder behandlar sin urbefolkning, säger han undrande.

Är inte skyddad av renlagen

Håkan Jonsson säger att problemet är att det inte finns någon lag som ger samer utan renar någon rätt till land och vatten. Hade Anita Gimwall haft en ren och varit medlem i en sameby hade kojan fått stå kvar då hon varit skyddad av renlagen från 1971, menar Håkan Jonsson.

Gemene man får ju inte slå upp en stuga utan tillstånd, varför ska Anita Gimwall få göra det?

— Alltså, hon anser ju att hon bara har renoverat kåtan och att det inte är ett nybygge. I min värld är det så att om det har stått en byggnad där som använts för fiske i 120 år, så är det väl inte så konstigt att hon gör en renovering.

Den brinnande kojan väcker känslor även hos kulturministern.

Rör upp känslor hos kulturministern

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) upprörs över fallet. På sin Instagram skriver hon:

”Ord har stått mot ord och trots mångas långa kamp så brinner i detta nu Anita Gimvalls släkts kåta, i Stenträsket i Storuman. Orimligt, i dess sanna (!) bemärkelse.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Storuman

Samer