Migranter närmar sig Mexiko – möts av polis

1 av 3 | Foto: Moises Castillo/AP/TT
Honduranska migranter vandrar ut från Guatemala City i gryningen i torsdags, på väg mot den mexikanska gränsen.

avTT

NYHETER

Mexiko har satt in polis vid sin södra gräns för att möta de tusentals honduraner som vill ta sig vidare norrut från Guatemala. Migranterna vittnar om hur akut arbetslöshet, våld och stigande levnadsomkostnader tvingat dem på flykt.

– Människor klarar sig helt enkelt inte på vad de tjänar. Efter att ha slutat arbetsdagen måste de begå småbrott för att överleva, berättar Jesús España för den mexikanska tidningen El Excelsior.

Han vittnar om hur priserna på varor som ägg, ris, olja och bönor stiger månad för månad. I slutet av sommaren låg de månatliga omkostnaderna för baslivsmedel för en familj i Honduras på 8 366 lempiras, drygt 3 000 kronor, enligt myndigheterna.

Samtidigt tjänar många honduraner – de som har tur att ha jobb – en bra bit under minimilönen på motsvarande runt 3 200 kronor.

– Man får välja mellan att sätta mat på bordet och att skicka barnen till skolan, säger Jesús España.

Kan deporteras

Han är del av en mindre grupp migranter som slagit tillfälligt läger i Tecún Umán i Guatemala, en kvart från den mexikanska gränsen. Där inväntar de resten av de flera tusen människor som sedan i förra veckan tagit sig den långa vägen längs vägar och genom djungelterräng från San Pedro Sula i Honduras. Tillsammans hoppas de kunna ta sig in i Mexiko för att antingen söka jobb där, eller fortsätta norrut mot USA.

Efter påtryckningar från USA att stoppa migranterna har Mexiko svarat med att placera ut hundratals poliser vid gränsen. De som saknar giltigt visum kommer att antingen få söka asyl i Mexiko, eller skickas tillbaka, meddelar myndigheterna.

Tre honduraner skadades när en grupp människor som tagit sig över till den mexikanska sidan drabbade samman med ordningsmakten i Ciudad Hidalgo, rapporterar en guatemalansk journalist på plats.

Hot från Trump

USA:s president Donald Trump, som gjort migration till en av sina huvudfrågor och vars republikanska parti står inför det viktiga mellanårsvalet i november, hotade på torsdagen att sätta in militären vid landets södra gräns om Mexiko inte stoppar migranterna.

Under fredagen anländer den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo till Mexiko för att bland annat träffa president Enrique Peña Nieto. Stoppandet av migrantkaravanen kommer att stå på dagordningen, enligt amerikanska medier.

Har kritiserat

Människorättsorganisationer har kritiserat Mexikos och USA:s respons på migrationen.

"Mexikanska myndigheter bör inte anlägga ett Trump-perspektiv och behandla människor som säkerhetshot", säger Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara-Rosas i ett uttalande.

"Dessa familjer förtjänar ett värdigt och respektfullt bemötande för att säkerställa att ingen olagligen skickas tillbaka till miljöer där de riskerar att skadas allvarligt på grund av våldet", fortsätter hon.

Tiotusentals människor har lämnat Guatemala, El Salvador och Honduras under de senaste åren. Förutom fattigdom är det utbredda våldet och gängkriminaliteten – regionen har en av de högsta mordfrekvenserna i världen – huvudanledningar till flykten.

ARTIKELN HANDLAR OM