Förhandling inledd mot barnläkare

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Läkaren och hans advokat Frida Wallin under en tidigare häktningsförhandling. I dag inleds huvudförhandlingen mot den 29-årige mannen.

avTT

NYHETER

Barn som sökte vård för exempelvis huvud- eller öronvärk fick också sina underliv "kontrollerade" – undersökningar som inte varit medicinskt motiverade enligt åklagaren. Nu tas fallet med en 29-årig läkare som åtalats för en lång rad sexualbrott mot barn och vuxna upp till förhandling.

Strax efter klockan nio inleds förhandlingen i Stockholms tingsrätt. Det tar en stund för alla att komma på plats och uppropet att bli klart – fyra bänkrader med sex platser på varje krävs för att alla målsägarbiträden ska kunna få plats. Det är nämligen ett stort mål som kommer att pågå här, ända fram till jul, med totalt 70 offer, varav 52 barn i åldrarna två till tolv.

Dessa har enligt åtalet utsatts för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott av den 29-årige läkaren.

Flera åhörare

När förhandlingen inleds ser han sig omkring i salen, tittar upp på den näst intill fulla åhörarläktaren, plockar upp anteckningsblock och penna ur en påse.

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts när mannen tjänstgjort på olika vårdinrättningar runt om i landet, samt via den digitala läkartjänsten Kry. Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, hävdar åklagaren. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Han nekar

Läkaren misstänks också för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot 18 vuxna – föräldrar till de barn som sökt vård via appen Kry och som läkaren förmått filma barnens underliv.

Kry har lex Maria-anmält detta till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ivo konstaterar nu efter en granskning av ärendet, att Kry fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen.

Läkaren nekar till brott. Han hävdar att undersökningarna visst varit medicinskt motiverade, och att det är så man gör i hans hemland Spanien.

ARTIKELN HANDLAR OM