Jägare åtalas för mordförsök på joggare

Foto: POLISEN
Den norske jägaren misstänks för mordförsök på en joggare i Skåne. Åklagaren har använt rörliga bilder från jaktvapnets kikarsikte som bevisning.
Foto: POLISEN
Enligt åklagaren visar det inspelade materialet från vapnets kikarsikte hur jägaren siktar mot joggaren, varpå han avlossar ett skott.
Foto: POLISEN
Joggaren träffades vid höften av skottet och fick lindriga skador.

avTT

NYHETER

Den norske jägare som skottskadade en joggare i höften utanför Klippan i Skåne åtalas för mordförsök och jaktbrott.

– Skjuter man i den trakten kan det bli så att man berövar personen livet, säger Ola Lavie, kammaråklagare.

Det var i november förra året som en man i 75-årsåldern larmade polis efter att ha träffats av ett skott i höfttrakten. Hans skador visade sig vara lindriga. Jägaren, som var på tillfälligt besök i området, greps samma dag. Han släpptes senare på fri fot, men häktades i februari. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

– Det är en erfaren jägare som tittar i sitt sikte och avlossar ett skott mot den här människan, därför anser jag att det är ett uppsåtligt skjutande på den här människan, säger Ola Lavie.

Filmer som bevisning

Enligt stämningsansökan fanns det "fara för att brottet skulle fullbordas eftersom skottet skulle kunnat orsaka omfattande skador på inre organ så att målsäganden avlidit".

– Skjuter man i den trakten kan det bli så att man berövar personen livet, säger Lavie.

Bevisningen består i huvudsak av rörliga bilder som spelats in i kikarsiktet på den misstänktes jaktvapen, där det syns hur joggaren skjuts. Enligt stämningsansökan visar det inspelade materialet bland annat hur den misstänkte mannen ska ha sett en person som går upprätt under cirka tio sekunder i kikarsiktet för att sedan ha skjutit mot personen.

Oklart motiv

– På de tio sekunderna ser man att det är en upprättgående människa som går framåt, man ser hur den tilltalade siktar, skjuter mot magtrakten och träffar. Man kan också konstatera att personen, efter att skjutit tittar på det han som han skjutit på och väljer att gå i en annan riktning, säger Ola Lavie.

TT: Vad kan jägarens motiv ha varit?

– Jag vet inte. Inget har framkommit om bakomliggande orsaker, att det skulle finnas skäl till varför han skjuter på den här joggaren.

Den norske jägaren åtalas även för grovt jaktbrott, då han misstänks för att flera gånger ha använt otillåtna jaktmetoder. Bland annat har han jagat rådjur och räv under tider på dygnet då det inte är tillåtet och använt sig av värmekikarsikte utan att ha giltigt tillstånd från länsstyrelsen i Skåne.

Mannen ska enligt åklagaren vara en erfaren jägare med 30 års jagande bakom sig. Han ska ha jagat i det aktuella området flera gånger tidigare. Den misstänkte är sedan tidigare ostraffad i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klippan

Brott

Skåne

Jakt