Första tv-debatten för storfavorit i Frankrike

NYHETER

Han var den chanslöse utmanaren som nu blivit storfavorit.

I den första stora tv-debatten inför Frankrikes presidentval var det upp till bevis för Emmanuel Macron.

Nästan 40 procent av väljarna har ännu inte bestämt sig.

Foto: ELIOT BLONDET / AFP

– De traditionella partierna, de som i decennier misslyckats med att lösa gårdagens problem kommer inte att vara i stånd att göra det i morgon heller, sade Macron under debatten, som dominerade det franska Twitterflödet redan innan den startade på måndagskvällen.

Tv-debatter var centrala för François Fillons seger i center-högerns primärvalskampanjer i november och för Benoit Hamon under vänsterns primärval i januari.

Än så länge fortsätter medvinden att stärka den 39-årige förre ekonomiministern.

Allt fler opinionsmätningar placerar nu Macron i jämnhöjd med, eller till och med före högerextrema Nationella frontens Marine Le Pen i kampen om vem som kommer att få flest röster i valets första omgång den 23 april. Sedan tidigare leder dessutom Macron klart när det gäller att vinna även det viktigaste valet, den avgörande valomgången den 7 maj.

”Inte vara Angela”

Marine Le Pen valde att fokusera på en av partiets hjärtefrågor, EU-motståndet, när kandidaterna samlades i Paris-förstaden Saint-Denis.

– Jag vill vara Frankrikes president, inte övervaka en vag region inom Europeiska unionen. Jag vill inte vara Angela Merkels vice förbundskansler, sade hon.

Det har i kölvattnet av brexit funnits en oro på marknaden för att Le Pen, som lovat överge euron och hålla en folkomröstning om EU-medlemskapet, ska segra i valet.

Tre teman dominerade tv-debatten: den sociala modellen (inkluderande utbildning, miljö, säkerhet och invandring), den ekonomiska modellen och vilken roll som Frankrike ska spela internationellt. Fyra av debattmotståndarna – Le Pen, konservative François Fillon, socialdemokraten Benoît Hamon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon – hade på förhand väntats rikta in sig på den oberoende Macron.

”Enormt problem”

Fillon klargjorde att han inte alls håller med Macron i dennes hyllande av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes agerande under flyktingkrisen.

– Det sätt som den här krisen hanterades på har skapat ett enormt problem i Europa, sade han.

För den relativt orutinerade Macron var debatten ett slags elddop. Många väljare och analytiker är fortsatt osäkra på om han är fågel eller fisk.

– Betydelsen av den här debatten går inte att underskatta. Bara 60 procent av väljarna säger sig redan ha bestämt sig, säger analytikern Antoine Bouvet till Reuters.

FAKTA

Opinionen i Frankrike

Så här ser opinionsläget ut inför den första presidentvalsomgången i Frankrike den 23 april, enligt mätinstitutet Odoxa:
Kandidat parti opinionsstöd
Emmanuel Macron På marsch 26,5
Marine Le Pen Nationella fronten 26,0
François Fillon Republikanerna 19,0
Benoît Hamon Socialistpartiet 12,5
Jean–Luc Mélenchon Vänsterfronten 10,5

Övriga sex kandidater stöds av 0-3 procent av de tillfrågade och kommer inte att delta i måndagskvällens tv-debatt.

I en avgörande andra omgång mellan de två kandidater som får flest röster i första omgången (om ingen direkt lyckas få över 50 procent) skulle Macron enligt Odoxa besegra Le Pen med 64 procent mot 36.