Mammans varning: Låt inte barnen sola solarium

Foto: Privat/Facebook

avBabs Drougge

NYHETER

Trots att hon hört talas om konsekvenserna, tänkte Mallory Lubbock att cancern aldrig skulle drabba henne, och solade solarium varje dag i två år.

Nu förbannar hon sitt sextonåriga jag.

Med hjälp av starka bilder vill hon påverka andra att inte släppa iväg tonåringar till solariet.

”Fan ta dig sextonåriga Mallory som solade solarium varje dag i två år”.

Så skriver tvåbarnsmamman Mallory Lubbock från Iowa i USA i ett inlägg på Facebook som delats hundratals gånger.

Bilderna intill texten visar konsekvenserna av Mallory Lubbocks frekventa solariebesök i tonåren. Nu är hon 26 år gammal och ett otäckt sår pryder hennes överläpp.

”Det gör ont”

Den smärtsamma operationen som hon precis genomgått lär bli den första av många. I inlägget beskriver Mallory hur hon kommer att behöva gå på regelbundna kontroller för resten av sitt liv, och med största sannolikhet kommer ytterligare maligna cancerfläckar att behöva opereras bort.

Tvåbarnsmamman varnar nu andra och vädjar till alla föräldrar att inte låta sina tonåringar sola solarium. Hon skriver att hon aldrig kommer att låta sin dotter besöka ett solarium så länge hon bor under hennes tak, och hoppas att mammans cancer ska få henne på bättre tankar.

Få ut era döttrar ur solarierna. Få ut era 16-åriga systrar ur dem. Gå ut ur dem själva! Det är så inte värt det. Är solkysst hud verkligen värt det? Det här kommer att bli ett ärr och det gör ONT. Nu är jag mamman på stranden med parasoll och solskyddsfaktor 100 i ett tjockt lager. Aldrig aldrig någonsin hade jag trott att detta skulle hända mig (vem gör det?)”, skriver hon i sitt Facebookinlägg.

Myndigheten avråder

Det finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från att sola solarium, i synnerhet barn och ungdomar under 18 år.

Från och med 1 september 2018 införs 18-årsgräns för solarier i Sverige.

Så många drabbas av cancer 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM