Tiden är ute – kan Löfven leverera?

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
I dag ska Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) återigen hälsa på hos talmannen Andreas Norlén. Arkivbild.

Nu är det dags för Stefan Löfven (S) att meddela talmannen Andreas Norlén om han tror sig kunna bilda regering – och därefter ska övriga partiledare återigen sitta ner med Norlén för att prata om det politiska läget.

Ovissheten om vad som väntar är fortsatt stor.

Klockan 09.45 på måndagsmorgonen är det sagt att statsministern ska besöka Andreas Norlén på dennes tjänsterum i riksdagen. Stefan Löfven har haft två veckor på sig att reda ut om han kan få stöd för att bilda regering – men att döma av hans halvtidsrapport blir det lurigt.

– Det är inte så att några positioner har förändrats, vi har inte haft någon typ av förhandlingar. Men jag bedömer att vi fått ökad förståelse för varandras positioner, vilket är nödvändigt för att vi ska komma framåt, sade Löfven efter ett möte med talmannen för en vecka sedan.

Lööf på tur?

Därefter har inte mycket framkommit som tyder på någon större förändring. Det är inte osannolikt att Löfven – likt M-ledaren Ulf Kristersson före honom – misslyckas med att få till en regering i nuläget. Därför är det troligt att uppdraget att sondera vidare går till en ny partiledare – eller kanske, kanske att Stefan Löfven får lite mer tid på sig i sina försök.

Statsvetare som TT talat med tror att Centerledaren Annie Lööf står näst på tur att ge sig på det hittills enormt svårlösta uppdraget att bli Sveriges nästa regeringsbildare.

Svårbedömt

– Men då tvingas Annie Lööf att bryta mantrat om att det är Alliansen som gäller och att Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han understryker att det är mycket svårt för en utomstående att bedöma om Stefans Löfvens kontakter med övriga partiledare har gett något. En källa inom Moderaterna säger dock till TT att det inte finns några indikationer på att statsministern kommit framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM