Bojkottar saudisk konferens efter uppgifter om styckmord

avAnna Hansson

Storbanker, medier och internationella företag bojkottar den saudiska elitkonferensen Future investment initiative efter uppgifterna om det misstänkta styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Ford, Mastercard och Uber är tre av de företag som ställt in.

– Jag är väldigt bekymrad över rapporterna om Jamal Khashoggi, säger Ubers vd Dora Khosrowshahi i ett uttalande.

Flera storbolag, banker och internationella medier har valt att bojkotta den saudiska elitkonferensen Future investment initiative som hålls i Riyadh 23–25 oktober.

Bojkotten är en reaktion på att den saudikritiske journalisten Jamal Khashoggi försvunnit, och troligtvis dödats och styckats, inne på Saduiarabiens konsulat i Turkiet i början av oktober.

Khashoggi, som bland annat skrev för Washington Post, besökte konsulatet för att hämta dokument inför sitt giftermål. Men han kom aldrig ut igen. På måndagen undersökte turkisk polis byggnaden och de säger sig ha bevis från inspelningar som visar hur Jamal Khashoggi dog. Turkiska myndigheter bekräftade också på tisdagen för CNN att journalisten dödades på konsulatet

Enligt CNN släpper Saudiarabien inom kort en rapport med uppgifter att Jamal Khashoggi dödades inne på konsulatet efter att ett förhör spårat ur.

Toppcheferna bojkottar

Listan på nyhetsmedier, toppchefer och storbolag som väljer att utebli från konferensen i Riyadh, i protest mot Saudiarabien, växer desto mer omfattande uppgifterna om Jamal Khashoggis död blir.

Washington Post och CNN har valt att inte bevaka konferensen. Viacoms vd, Bob Bakish som var inbjuden att hålla ett föredrag, är en av dem som tackat nej till att delta och chefredaktören från tidningen The Economist ska också bojkotta tillställningen.

På tisdagen meddelade vd:arna för tre av Europas största banker, HSBC, Credit Suisse och Standard Chartered att de hoppar av evenemanget.

Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

Uber, ett företag som Saudiarabien investerade drygt 30 miljarder kronor i 2016, kommer också att utebli från konferensen.

– Jag är väldigt bekymrad över rapporterna om Jamal Khashoggi. Vi följer situationen noga och om inte totalt annorlunda information kommer fram så kommer jag inte att komma till FII konferensen i Riyadh, har Dara Khosrowshahi sagt i ett uttalande, rapporterar CNN Business.

Toppchefer och vd:ar från Mastercard, Ford, Blackstone, Google Cloud och JP Morgan är ytterligare några som bojkottar konferensen. Däremot kommer bland annat Siemens vd att närvara vid konferensen, skriver CNN.

Ministrar från USA och Storbritannien överväger också att ställa in sin medverkan på konferensen, enligt BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM