Autistiske Oliver, 9, släpptes av på fel ställe – hittades i skogen

Foto: Privat
Oliver och Johanna Tegelstam.

avBabs Drougge

NYHETER

Skolskjutsen släppte av Johannas son Oliver och såg hur han traskade ensam in i skogen. Till slut hittades hittades pojken, som har autism, en kilometer bort hopsjunken vid ett träd.

– Han grät hejdlöst och hyperventilerade, säger Johanna Tegelstam.

Det var i slutet av april i år som nioåriga Oliver hämtades av taxin som skulle ta honom från skolbåten till stallet på Värmdö utanför Stockholm. En gång i veckan får han skolskjuts till stallet, dit han går i stället för fritids. Där kan Oliver, som har autism, öva sig på det sociala samspelet med andra.

Den här onsdagen nåddes Olivers mamma Johanna av ett samtal som med en gång gjorde henne förbryllad och orolig. Det var personalen från skolbåten som ringde och meddelade beskedet de fått från taxichauffören: Oliver hade blivit avsläppt och börjat gå genom skogen.

– Han ska inte bli släppt vid någon skog. Då insåg jag att någonting var fel, säger Johanna Tegelstam.

1 av 2 | Foto: Privat
Oliver och Johanna Toftby.

Fylld av oro ringde Johanna upp stallet som bekräftade hennes farhågor. Oliver hade inte synts till vid stallet. Johanna försökte förgäves ringa till sin son, som ofta låter bli att svara när han är upprörd, vilket han blir när rutiner bryts.

– Jag fick panik. Man börjar tänka det värsta, tänk om han har hamnat hos någon människa som inte är frisk, tänk om han försvinner. Han kan inte simma, tänk om han drunknar. Man blir ju helt lamslagen.

Personalen gav sig genast ut i skogen för att leta efter Oliver. Efter en dryg halvtimme lyckades de hitta honom, en kilometer från platsen där han egentligen skulle ha släppts av. Den ensamma nioåringen satt nedsjunken bakom ett träd.

– Han grät och hade väldigt påtaglig ångest och när hans ridlärare kom så bara brast det. Han grät hejdlöst och hyperventilerade. Det visar sig att taxin har släppt av honom på fel adress och åkt därifrån, säger Johanna.

1 av 2 | Foto: Privat
Oliver mådde dåligt länge efter händelsen.

Trots både skriftliga och muntliga kontaktförsök med taxibolaget fick Johanna varken återkoppling eller någon ursäkt från taxibolaget som släppt av Oliver på en för honom okänd plats.

Först när Johanna fått nog, och skrev ett inlägg på sociala medier som fått stor spridning hörde taxibolaget av sig och bad om ursäkt. Då hade sex veckor gått sedan händelsen som gett Oliver sömnproblem och stor oro.

Till Expressen säger Taxikurir att felet berott på att en ny chaufför, som inte kände till Olivers förutsättningar, gjort den aktuella resan.

– Någonstans har vi brustit rejält i vårt åtagande i slutet på april där man frångått de vanliga principerna med fasta förare som vi brukar ha, utan det är en extra förare som släppt av honom på fel ställe. Sedan har ärendet ramlat in i vårt reklamationssystem någonstans och blivit liggande, säger bolagets vd Magnus Klintbäck till Expressen.

Oliver ska nu få fasta förare för att problemet inte ska återupprepas.

– Det är väl jättebra, men jag tycker det borde vara en självklarhet från början att det inte kommer nya varje dag. Det är en otrygghet för alla barn, men framförallt för dem som är väldigt rutinbundna blir det jättesvårt att hantera, säger Johanna Tegelstam.

Så gör du HLR på barn 1-15 år 01:24
ARTIKELN HANDLAR OM