Republikaner sätter käppar i hjulet för Trumpcare

NYHETER

Donald Trump lovade att ersätta Obamacare så fort han tillträdde.

Men efter att en rad republikanska senatorer meddelat att de inte stödjer det egna partiets omarbetade förslag står det klart att sjukförsäkringssystemet blir kvar tills vidare.

– Vi kommer att låta Obamacare fallera och då kommer Demokraterna komma till oss, säger Trump.

De republikanska senatorerna Jerry Moran från Kansas och Mike Lee från Utah meddelade sent på måndagskvällen, amerikansk tid, att de inte kommer stötta det egna partiets förslag.

”Vi bör inte ge vårt godkännande till en dålig policy”, säger senator Jerry Moran enligt nyhetsbyrån AP.

På tisdagen meddelade även Lisa Murkowski, Shelley Moore Capito och Susan Collins att de inte ställer sig bakom det omarbetade förslaget.

Senatorernas besked innebär att Republikanernas sjukförsäkringsförslag i sin nuvarande form inte kan få tillräcklig majoritet i amerikanska senaten.

Trump: ”Väldigt besviken”

Donald Trump kommenterade händelseutvecklingen under en lunch med fyra krigsveteraner i Vita huset. Presidenten sa att han är ”väldigt besviken” och att hans nya plan är att låta Obamacare fallera.

– Då kommer Demokraterna komma till oss, säger han enligt CNN.

Trump menar dock att det är för tidigt att helt dödförklara Republikanernas plan att ersätta Obamacare.

– Det kanske inte kommer att gå lika snabbt som vi hoppades, men det kommer att hända, säger han enligt CNN.

FAKTA

Obamacare

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen. (TT)

Källor: Columbia University, Healthcare.gov