Sista ”Macchiarini-patienten” död

NYHETER

Den sista av de tre patienter som fick en konstgjord luftstrupe på Karolinska universitetssjukhuset har dött. Den nu 27-åriga kvinnan dog på ett sjukhus i USA.

Kvinnans luftstrupe hade skadats i hennes hemland Turkiet, i samband med en rutinoperation mot handsvett. År 2012 kom hon till Karolinska universitetssjukhuset där hon fick en ny luftstrupe av plast. Före operationen hade plaststrupen badats i stamceller.

Men tekniken var helt obeprövad. Den nya strupen fungerade inte. Efter ett flertal operationer transporterades kvinnan så småningom till USA där hon i maj 2016 genomgick en stor operation där hon bland annat fick en donerad luftstrupe, uppger SVT Nyheter Stockholm.

Tredje som dog

Utöver den turkiska kvinnan opererade ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini och hans medarbetare ytterligare två patienter på Karolinska universitetssjukhuset, en amerikansk medborgare samt en eritreansk utbytesstudent från Island. Båda dog.

När skandalen var ett faktum hävdade sjukhuset bland annat att patienterna var döende, varför operationerna sågs som ett sista halmstrå, vilket inte var sant. Det påstods också att det fanns etiska tillstånd, vilket inte heller var sant. Patienterna hade heller inte blivit informerade på ett korrekt sätt, bland annat om det faktum att metoden var helt obeprövad.

För närvarande pågår en polisutredning kring skandalen och Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott.

Bad om ursäkt

Den nu avlidna kvinnan och hennes anhöriga fick en ursäkt av Karolinska universitetssjukhuset i september 2016 – mer än fyra år efter operationen.

Vid en pressträff berättade sjukhusdirektör Melvin Samsom att ett brev har skickats till henne samt anhöriga, med en officiell ursäkt och önskan om en personlig kontakt för att diskutera hur Karolinska Universitetssjukhuset kan stödja patienten och närstående.

Huruvida sjukhuset och kvinnan eller hennes anhöriga etablerade någon kontakt är oklart.

FAKTA

Kirurgskandalen på KI – detta har hänt

  • 2010: Anställs vid KI. Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI) samt på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

  • 2011–2012: Riskfyllda operationer kräver liv. Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

  • 2013: Stoppas. KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

  • 2014: Anklagas för fusk. Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

  • 2015: Försvaras av KI. Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

  • 2016: Skandalen växer. Efter att SVT sänt dokumentärserie ”Experimenten” avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. De följs av fler avgångar – bland annat får Macchiarini själv sparken. I februari avslöjas att Macchiarini ljugit om sina meriter. I september presenteras en utredning av skandalen där KI får skarp kritik. KI:s ordförande Lars leijonborg avgår, och universitetskanslern Harriet Wallberg tvingas lämna sin tjänst.

LÄS OCKSÅ:
Skandalkirurgen i intervju: ”Jag är inte Gud”
Han lurade världen – sa att han var påvens läkare

TT, Aftonbladet