Nordkorean ska utvisas till hemlandet

avTT

Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
En sydkoreansk soldat upplever hur det kan vara att sitta i en nordkoreansk cell under en utställning i Seoul 2010 om Koreakriget.

Två fängelsestraff blev för mycket för den australiska migrationsmyndigheten. Nu ska en nordkoreansk flykting utvisas till hemlandet – även om han riskerar avrättning eller att sättas i arbetsläger.

Myndigheten noterar i sitt beslut att mannen riskerar avrättning eller att han sätts i arbetsläger för att han varit kritisk mot regeringen, men beskriver inte att mannens svårigheter i hemlandet är "oöverstigliga", rapporterar Sydney Morning Herald.

Nordkoreanen kom till Australien 1993 i 25-årsåldern, gömd ombord ett containerfartyg. 2008 dömdes han till fängelse för drogrelaterade brott. Trots att han varnades för att hans visum var hotat om han begick nya brott, dömdes mannen för nya knarkbrott till sex års fängelse 2015.

Visumet har nu dragits in, och en översynsmyndighet har gått på migrationsmyndighetens linje. Hans sista hopp är att beslutet upphävs av inrikesministern eller en federal domstol, dit mannen överklagat.

– Han kanske inte är ett lysande exempel på personer i vårt samhälle, men han borde inte riskera avrättning för ett brott som han redan har tjänat av straffet på, säger flyktingadvokaten Julian Burnside till tidningen.