Hungerstrejkande katalansk ledare vårdas

avTT

Foto: Francisco Seco/AP/TT
Jordi Turull. Bilden är från i mars i år i samband med häktningsförhandlingen.

Den fängslade katalanska ledaren Jordi Turull har lagts in på ett fängelsesjukhus till följd av sin hungerstrejk. Det säger Turulls läkare, som dock tillägger att det inte finns skäl att oroa sig för hans hälsotillstånd.

Jordi Turull hungerstrejkar sedan den 1 december tillsammans med en annan katalansk ledare, Jordi Sanchez. Hungerstrejken inleddes i protest mot att konstitutionsdomstolen blockerat de katalanska ledarnas överklagan av beslutet att hålla dem frihetsberövade.

Turull och flera andra katalanska ledare är häktade i väntan på rättegång för anklagelser om uppvigling och uppror sedan de försökte få Katalonien att bli självständigt från Spanien genom en folkomröstning 2017.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen och valdagen präglades delvis av våld när polis försökte hindra väljare från att rösta. Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen häktades eller fick en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gått i exil.