Blir Erdogans nästa drag att lämna Nato?

NYHETER

Ordkriget mellan Donald Trump och Turkiets president Erdogan har nått oroande nivåer.

På ytan handlar det om ekonomi men i själva verket är det en maktkamp mellan två auktoritära och aggressiva ledare rädda att visa svaghet.

Blir Erdogans nästa drag att hota lämna Nato?

Donald Trump satte in sitt senaste slag där det smärtar Erdogan mest. Den turkiska valutan, liran, har tappat kraftigt i värde under flera år. Den amerikanske presidentens beslut att dubbla stål- och aluminiumtullarna för Turkiet fick liran att falla fritt.

"En dolkstöt i ryggen" som Turkiets president kallar det.
Ska man beskriva det i boxningstermer så ligger Erdogan på mattan och domaren har redan hunnit räkna till sju.

Detta låtsas den turkiske presidenten givetvis inte om. I retoriken låter det som han har flera tunga slag i rockärmen som kan golva Trump. Men de flesta är eniga om att Trump utan tvekan är den starkare av de två.

Skälet till det senaste bråket är terroråtalet mot en amerikansk pastor i Turkiet hållit en amerikansk pastor, misstänkt för inbladning i militärkuppen för två år sedan. Trump kräver att Andrew Brunson ska släppas senast på onsdag.

Foto: Umit Bektas

Vägrar utlämna

Erdogan försöker använda Brunson som en bricka i ett politiskt spel för att få loss turkiska medborgare från USA. I utbyte mot pastorn vill Turkiet ha bankmannen Hakan Attila som dömts till ett långt fängelsestraff i USA för brott mot Iransanktionerna.
Erdogan är också upprörd över att USA ännu inte utlämnat Fethullah Gülen som Turkiet anser låg bakom militärkuppen och som sedan många år är bosatt i USA.

Men det verkar som Turkiets alltmer maktfullkomlige president övervärderat sin styrka.

Turkiets ekonomi hade stora problem redan innan Trump fördubblade tullarna. Inflationen har ökat stadigt och ligger nu på över 15 procent trots att Turkiet har väldigt höga räntor i förhållande till omvärlden. Omvärlden betraktar inte längre Turkiet som ett ekonomiskt underbarn. Snarare har landet blivit ännu ett i raden av starka tillväxtekonomier som gått in i väggen.

Nya vänner

Trumps tullar riskerar att sparka Turkiet ännu längre ner i den branta utförbacke där man redan befinner sig.
Man kan tycka att den amerikanske presidentens taktik är en smula underlig med tanke på att Turkiet är en viktig medlem i Nato och därmed en allierad. Det var delvis genom att få utnyttja turkiska militärbaser som den USA-ledda koalitionen lyckades besegra terrorgruppen IS militärt.

Men Trump håller inte Nato särskilt högt och har sedan tidigare irriterat sig på att Turkiet beställt ett nytt robotsystem från Ryssland hellre än att handla från USA. Han är också upprörd över att Erdogan vägrar följa de amerikanska sanktionerna mot Iran. Turkiet köper en hel del olja från Iran.

Erdogan verkar beredd att gå vidare på den vägen. När Trump bråkar med honom hotar han att skaffa sig nya vänner. Som av en händelse besöker Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov Turkiet i dag och i morgon.

Putin tar varje chans

De ska egentligen diskutera situationen i Syrien men det är ingen vild gissning att även Turkiets ekonomiska kris kommer upp. Tidigare på dagen diskuterade Erdogan saken i telefon med president Putin. Denne brukar ta varje chans att så split mellan Nato-länderna så det är inte osannolikt att Erdogan kan få rysk hjälp.

De två har redan diskuterat att tillsammans med Kina överge dollarn som betalningsmedel. Något som är lättare sagt än gjort.

Man ska inte överdriva bråket mellan USA och Turkiet men med tanke på att båda ledarna har en uppblåst ego och är tämligen oberäkneliga så vet man aldrig var det kan sluta.

Turkiet har ända sedan Erdogan slog in på den mer auktoritära vägen varit på väg bort från Väst. Kanske surnar Erdogan till så mycket att han funderar på att lämna Nato vilket skulle innebära en kraftig försvagning av militäralliansen.

Osäker värld

En annan risk är att Turkiets ekonomiska kris sprider sig utanför landet och orsakar turbulens på de stora börserna där det redan är skakigt på grund av Donald Trumps handelskrig mot Kina.

Onekligen är det osäkra tider vi lever i.

Det här är Wolfgang Hansson 00:29

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

Nato

USA