Hunden räddade livet på sjuårig diabetiker

Foto: FACEBOOK/SAVING LUKE.
Hunden Jedi har tränats till att vara diabeteshund sedan han var 11 månader gammal och vakar ständigt över diabetessjuka Luke.

avMarielle Theander Olsson

NYHETER

Diabetessjuka Luke Nutall drabbades av ett blodsockerfall mitt i natten. Då räddades han av hunden Jedi som väckte hans mamma.

Amerikanska Luke Nutall, 7, fick diabetes typ 1 som tvååring och är beroende av att hans familj håller koll på hans blodsocker, även under nätterna. En natt drabbades han av ett blodsockerfall medan familjen låg och sov, men som tur var vaknade hunden Jedi. Den svarta labradoren är en så kallad diabeteshund som sedan elva månaders ålder har tränats för att kunna lukta sig till om Lukes blodsocker är i obalans. Jedi är också pojkens bästa vän och följer honom överallt.

– De älskar varandra. Jag kan inte förklara deras band, det är väldigt starkt och vackert, säger Lukes mamma Dorrie till CBS News.

Väckte pojkens mamma

När Jedi märkte att vännen var i fara hoppade han upp och ner från sängen och väckte Lukes mamma – genom att lägga sig på henne. Hon förstod att det var allvar och när hon läste av sonens blocksocker såg hon att det var för lågt. Tack vare Jedi kunde Lukes mamma ge sonen en glukostablett och han kunde lugnt somna om igen.

”Luke låg precis bredvid mig, bara centimeter ifrån mig, och utan Jedi hade jag inte haft någon aning om att hans blocksocker var farligt lågt”, skriver hans mamma i ett Facebookinlägg som har engagerat hundratusentals människor. Hon vill öka medvetenheten om hur det är att leva med diabetes.

”När jag har gett honom tabletten och väntar på att blodsockret ska höjas, som man har gjort tusentals gånger förut och kommer göra tusentals gånger igen, är det väldigt lätt att känna sig ensam i en värld som inte förstår vad någon som har diabetes typ 1 går igenom varje dag”, skriver hon i inlägget.

Läs hela inlägget nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Feelgood