Supertyfonen har nått Filippinerna

avTT

NYHETER

Tyfonen Mangkhut har in dragit in över norra Filippinerna med vindar på 57 meter per sekund. Ovädret som föregicks av kraftig blåst och regn har nått kommunen Baggao på huvudön Luzon.

Än så länge har inga skador rapporterats från området.

Minst fyra miljoner människor bor i området där Mangkhut väntas härja runt med full kraft det närmaste dygnet.

– Vi kan få vågor som är höga som fyravåningshus, sade Michael Conag, talesperson för myndigheterna, innan ovädret nått fram till fastlandet, till nyhetsbyrån AFP.

Tyfonen beräknas bli den värsta i år i regionen, med de kraftigaste kastvindarna på 70 meter per sekund.

Mot Hongkong

Tusentals människor har redan flytt sina hem, medan andra håller på att säkra tak och fönster som riskerar att blåsa bort. Lantbrukare har tagit in grödor som kan översvämmas, och myndigheterna har gjort klar utrustning för evakuering och räddningsoperationer.

1 av 5 | Foto: Aaron Favila / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

– De säger att den här tyfonen är dubbelt så kraftig som den förra, det är därför vi är skräckslagna, sade Myrna Parallag, en av dem som lämnat sitt hem i norra Filippinerna, på dagen innan ovädret slog till mot landet.

– Vi lärde oss en läxa förra gången. Då nådde vattnet upp till vårt tak, tillade hon.

Hongkong ligger i Mangkhuts bana och tyfonen väntas slå till mot staden vid södra Kinas kustland på söndag. Myndigheterna uppmanar människor att förbereda sig inför ovädret.

"Väldigt öde"

I Manila, som ligger söder om de områden som väntas drabbas värst, har ett gäng svenska sjuksköterskestudenter förberett sig inför ovädret. Universitetet där de går har stängt och skickat hem eleverna, för att de ska kunna bunkra upp med mat och vatten.

– Vi har ”utegångsförbud” men var vid lunchtid ute och gick en sväng här på området. Det var väldigt öde, bara några få arbetare som jobbade med att tömma soptunnor och rensa brunnarna för att minska risken för översvämningar, sade Jennie Hellström till SVT Nyheter.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM