18 års fängelse för hustrumord

Foto: Anders Wiklund / TT
En man som mördade sin hustru inför parets barn döms av Vänersborgs tingsrätt till 18 års fängelse. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En man som mördade sin hustru i Dalsland förra sommaren döms av Vänersborgs tingsrätt till 18 års fängelse. Mannen misstänkte att hustrun hade en relation med någon annan. Mordet skedde i familjens hem inför parets fyra barn.

Mannen döms även att betala sammanlagt 267 000 kronor i skadestånd till barnen, och utvisas ur Sverige på livstid.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse, bland annat med hänvisning till att mordet begicks med ett så kallat hedersmotiv. Men enligt tingsrätten är det inte klarlagt att mannen hade ett sådant motiv, även om han misstänkte att hustrun varit otrogen.

Försökte avbryta

Mannen högg sin hustru med kniv upprepade gånger, även när hon redan fallit till golvet, och utsatte henne också för annat våld.

Parets fyra barn blev vittnen till dådet. En av sönerna ringde och slog larm. Mannen döms också för att ha ofredat två av barnen när de försökte avbryta våldet mot sin mamma.

Polisen grep mannen vid mordplatsen. Han har erkänt själva gärningen, men hävdar att han var starkt påverkad av ett sjukdomstillstånd. Tingsrätten bedömer dock att han dödade hustrun med avsikt efter ett gräl i hemmet, även om dådet inte var planerat. Barnen har berättat att deras pappa var som vanligt till strax före mordet.

Flera personer har vittnat om att de hört mannen säga att han önskade att hustrun skulle dö.

Ingen störning

Att den åtalade var skyldig kom tingsrätten fram till i december. Sedan har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han inte har någon allvarlig psykisk störning.

Två nämndemän är skiljaktiga och anser att mannen hade ett hedersmotiv. Men de är eniga med rättens majoritet om straffet 18 års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dalsland

Mord