Myndighetens varning inför stormen Julia: ”Gå inte ut på fjället!”

Storm- och orkanvarning i norr – mitt i sportlovet

avAmanda Skagerström Lindau, Benjamin Ekroth

Det blir ett mycket dramatiskt väderdygn för norra Sverige i dag – där stormen Julia nu drar in.

SMHI har gått ut med flera varningar för orkan, storm och snödrev i Norrland.

Nu går även MSB ut med en uppmaning på Twitter:

”Gå inte ut på fjället!”

I dag blir det riktigt blåsigt i de norra delarna av Sverige och SMHI har utfärdat en rad varningar – något som kan ställa till det för en hel del sportlovsfirare i de svenska fjällen.

Stormvädret, som drar in över Sverige från norska havet, har fått namnet Julia.

Från Västerbotten och norrut har SMHI gått ut med klass 2-varningar, som är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen. Enligt Ian Engblom, meteorolog på Foreca, är risken för storm som allra störst från lunchtid i dag och fram till i natt.

”Föremål kan flyga omkring”

– Det är ett ganska stort område som berörs. Allra blåsigast kommer det vara från söder om Kebnekaise och ner mot Stekenjokk, säger Ian Engblom.

Ju längre norrut man kommer, desto värre väder väntas. Allra kämpigast blir det i norra Lapplandsfjällen där SMHI varnar för orkan i dag, med vindar upp emot 35 meter per sekund.

– Det kan vara lätta föremål som kan börja flyga omkring och sen kan träd falla, så det är väldigt besvärligt väder, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

”Farligt att vistas på fjället”

Dessutom ska det snöa.

– Det blir farligt att vistas på fjället. Konsekvensen av sådan här vind är att det är svårt att gå upprätt och i samband med snöfall dåligt sikt, säger Ian Engblom.

Även i södra Lapplandsfjällen väntas stormbyar, liksom i Norrbottens och Västerbottens inland.

Sajten Krisinformation.se, som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har även de gått ut med en varning på Twitter:

”Gå inte ut på fjället!” skriver de.

Varningar i Åre – ”De avgör om de vill ställa in VM”

I Jämtlandsfjällen, där VM i Åre pågår, utfärdade SMHI i går en klass 1-varning för hård vind med snöfall och dålig sikt och snödrev som följd.

– Det kan vara lite småbesvärligt om det blåser mycket. Men vi går inte ut med rekommendationer, utan det är arrangörerna som avgör om de ställer in, beroende på hur besvärligt det blir, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Redan i morgon är det värsta vädret över och det blir i stället bli lite kallare i Norrland.

Götaland och Svealand kan fortsätta njuta av det ovanligt milda februariväder som har dominerat den senaste veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM