Qatar slutar med utresevisum i år

avTT

Foto: Rob Harris/AP/TT
Bygget av Khalifa-stadion i Doha inför fotbolls-VM i Qatar. Arkivbild.

Vid slutet av året ska Qatar helt ha upphört med kravet på att utländsk arbetskraft måste ha visum för att få lov att lämna landet.

Sedan Qatar utsågs som värd till fotbolls-VM 2022 har landet, under en konstant våg av kritik från människorättsorganisationer, genomfört vissa reformer av arbetsmarknaden.

I september 2018 antogs lagstiftning för att skrota det starkt ifrågasatta kafala-systemet. Kafala innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för arbetarna, oftast från fattiga länder i Asien, och ansvarar för deras visum, pass och juridiska status.

För merparten av gästarbetarna har det kontroversiella visumsystemet upphört, enligt FN:s internationella arbetsorganisation (ILO). I slutet av 2019 ska systemet officiellt vara "eliminerat" för alla kategorier av utländska arbetare, enligt Houtan Homayounpour som är chef för ILO-kontoret i Doha.

Amnesty konstaterade i en rapport i februari att Qatar tagit viktiga steg för att förbättra tillvaron för gästarbetare. Men reformerna lovar mer än de håller, enligt människorättsorganisationen som då inte såg kafala-systemet som helt avskaffat.

Tusentals migrantarbetare har enligt olika människorättsorganisationer omkommit under de enorma byggarbetena inför fotbolls-VM.