George Bush den äldre är död

avTT

1 av 3 | Foto: Marcy Nighswander/AP/TT
George Bush den äldre i Vita huset 1990.

George H W Bush är död. Den tidigare amerikanske presidenten avled i sitt hem, 94 år gammal.

Han kommer främst att bli ihågkommen för sina insatser vid kalla krigets slut.

USA:s 41:a president George H W Bush avled under natten till lördag, svensk tid, i sitt hem i Houston. Hans son, den 43:e presidenten George W Bush, bekräftar dödsfallet i ett uttalande.

"Jeb, Neil, Marvin, Doro och jag är ledsna att tillkännage att vår kära pappa har avlidit vid den aktningsvärda åldern 94 år. George H W Bush var en man med stor karaktär och den bästa pappa en son eller dotter kan önska sig. Hela familjen Bush är djupt tacksam för 41:ans liv och kärlek, för medkänslan hos dem som brytt sig om och bett för pappa, och för kondoleanserna från vänner och andra medborgare", skriver Bush den yngre.

Bush, som i bland kallades den äldre, var landets 41:a president mellan 1989 och 1993 och avled bara ett drygt halvår efter det att hans hustru Barbara Bush gick bort i april, vid 92 års ålder. Makarna hade då varit gifta i 73 år.

– Han representerade en hel generation, den siste från andra världskriget som satt i Vita huset och den siste innan babyboom-generationen tog över, säger Margaret O’Mara, professor i historia vid University of Washington i USA, till TT.

Ny världsordning

O'Mara trycker på Bushs insatser för att få ett slut på kalla kriget och Kuwaitkriget.

– Han var president när en ny världsordning inleddes. Han var mycket medveten om det och hur viktig den var för världshistorien, säger hon.

– Samtidigt satt han bara en presidentperiod, omgiven av två presidenter som satt två perioder (Ronald Reagan och Bill Clinton) och vi pratar ju inte om Busheran. Att han inte blev återvald var hans stora misslyckande och det som format bilden av honom i USA.

Ironiskt nog blev världshändelserna en stor del av hans misslyckande att vinna ett omval. Det uppfattades som att han ägnade för mycket tid åt omvärlden och för lite tid åt USA när ekonomin blev sämre, vilket Bill Clinton utnyttjade, enligt O'Mara.

– Han gjorde inga stora avtryck på inrikespolitiken, och är mest ihågkommen för sin blunder när han utlovade att det inte skulle bli några skattehöjningar, vilket ingen president kan lova.

Gillade inte broccoli

Ett annat uttalande som gått till historien är att han inte gillade broccoli och att ingen kunde tvinga honom att äta det nu när han var president. Men även det var en del i det politiska bygget.

– Han hade en bakgrund som en moderat republikan från nordvästra USA, och när det republikanska partiet blev allt mer konservativt försökte han anpassa sig till det. Han var ingen man av folket, men försökte skapa den bilden. Då blev broccoli-uttalandet en del av en sådan image – som alltid har varit viktig i amerikansk politik, säger O'Mara.

Efter dödsbudet har kondoleanser strömmat in från hela världen. Michail Gorbatjov, den siste presidenten för Sovjetunionen, förhandlade med Bush innan Sovjet kollapsade 1991. De två skrev under ett avtal som drastiskt skar ned ländernas kärnvapenarsenal.

– Jag hyllar George Bushs insats för den här historiska bedriften. Han var en verklig partner, säger 87-årige Gorbatjov enligt Interfax.

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier säger i ett uttalande att den tyska återföreningen 1990 inte hade varit möjlig utan Bush. "Tyskland kommer för alltid med djup tacksamhet att minnas hans orubbliga stöd för återföreningen", skriver Steinmeier i ett telegram till Trump, enligt tyska medier.

Över partigränserna

Även samtliga amerikanska presidenter som följt Bush på posten har skickat kondoleanser. Noterbart är hur de båda demokraterna Bill Clinton och Barack Obama är mer personliga i sina uttalanden än den sittande presidenten och partikollegan Donald Trump. De båda var också, till skillnad från Trump, inbjudna till begravningen av Barbara Bush.

"Jag är tacksam för varje minut jag fick äran att tillbringa med honom och kommer för alltid att hålla vår vänskap som en av de stora gåvorna i mitt liv", skriver Bill Clinton.

Donald Trump skriver i ett uttalande att George H W Bush "genom sin genuina autenticitet, avväpnande humor och sitt orubbliga engagemang i sin tro, sin familj och sitt land inspirerade generationer av amerikanska landsmän att tjäna sitt land".

– I ljuset av Donald Trump ser amerikaner det mest i ett varmt nostalgiskt ljus. Demokrater som tidigare inte hade ett enda gott ord att säga om Bush eller Reagan kan nu säga att 'Det där var en riktig president!', säger Margaret O’Mara, som tror att han hade haft svårt att passa in i dagens politiska värld.

– Han jobbade mycket mer över partigränserna än man gör nu. Det är lätt att glömma när man ser tillbaka på hans tid i ämbetet.

George Bush blev 94 år gammal, och levde längre än någon av sina föregångare. Han var även den siste amerikanske presidenten som hade upplevt andra världskriget.