Personliga assistenter mest sjuka av sexofredande

Foto: Hasse Holmberg/TT

avEbba Thornéus

NYHETER

Det blir allt vanligare att personliga assistenter anmäler arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande.

Hittills i år har 13 personer anmält att de blivit sjuka på jobbet på grund av sexuellt ofredande – fler än i någon annan yrkesgrupp.

Det visar statistik från Arbetsmiljöverket som Ekot tagit del av.

Allt fler personliga assistenter anmäler att de blivit sjuka på jobbet efter att de blivit sexuellt ofredade.

Hittills i år har 13 anmälningar inkommit till Arbetsmiljöverket – vilket är fler än någon annan yrkesgrupp.

Osäkra anställningar bidrar

För medan andra yrkesgrupper har några enstaka anmälningar de senaste fem åren så har 43 personliga assistenter anmält arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande de senaste fem åren statistik från Arbetsmiljöverket som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Arbetsmiljöundersökningar har tidigare visat att personliga assistenter är särskilt utsatta för sexuella trakasserier, då många är direkt anställda av brukaren eller dennes familj och arbetar ofta ensamma och på natten.

De flesta har även osäkra anställningar och få är med i facket.

Anhöriga trakasserar assistenten

Onur Esinsel, regionalt fackligt ombud på Kommunal, säger till Ekot att de flesta fall av sexuella trakasserier som han stött på sin roll handlar om att brukarens anhöriga har trakasserat den personliga assistenten.

– Man är otroligt utlämnad på ens arbetsplats för ens arbetsplats är oftast hemma hos en brukare, man är i otrolig beroendeställning till brukaren, att man kan få sparken så fort man klagar utan att någon egentligen kan ifrågasätta det, vilket jag tror att många utnyttjar, säger han till Ekot.

Här sluter svenskarna upp mot sexuella trakasserier 01:55
ARTIKELN HANDLAR OM