Nu blir cricket-Khan hela Pakistans lagkapten

Foto: Anjum Naveed/AP/TT
En man tar en selfie med Imran Khan när denne lämnar ett möte med sitt parti härom veckan. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Imran kan, eller Imran kan inte?

Imran Khan har installerats som Pakistans premiärminister och världsstjärnan i cricket måste nu blidka såväl islamister som sin partner USA – och alla unga stadsbor som är urless på korruptionen.

Samtidigt faller landets valuta fritt.

Som cricketspelare hade Imran Khan en lysande karriär i 20 år. Den kröntes med att han som lagkapten 1992 förde Pakistan till landets första VM-guld i den makalöst populära nationalsporten. Alla Khans medspelare från VM 1992 deltog vid lördagens installation, och i samband med dagens ceremonier är tanken att 65-åringen som försoningsgest ska få ett cricketslagträ med autografer från ärkerivalen Indiens alla landslagsspelare.

Det var en tårögd Khan som svors in på posten – och han rapporteras ha snubblat lite på orden. Iklädd svart traditionell framknäppt långrock, sherwani, lovade han att utföra sina uppgifter enligt bästa förmåga och göra allt för att gynna Pakistans suveränitet, välmående och välstånd.

Imran Khan't

Bland vallöftena finns 10 miljoner jobb och 5 miljoner bostäder åt de fattiga, i stället för att gynna en korrupt elit. Khan beskrivs som en populist, och en internationell stjärna med stark utstrålning. Han lär behöva alla sina ledarskapskvaliteter som framgångsrik lagkapten när han ska styra det notoriskt splittrade Pakistan. Om de egenskaperna räcker.

– Han har aldrig behövt regera. Jag är orolig att han, med tanke på sin framtoning, kommer att omge sig med smickrare, säger Sameer Lalwani vid tankesmedjan Stimson Center till nyhetsbyrån Reuters.

Sedan Khan bildat sitt parti PTI 1996 hade han länge svårt att omsätta sina populära personliga egenskaper i valframgångar. Ända till 2013 hade PTI bara ett mandat i parlamentet – Khan själv. Det gav honom öknamnet Imran Khan't (Imran Kan Inte).

Militärt stöd?

Men på senare år har Khan och partiet gjort kometkarriär. I valet i förra månaden blev PTI största parti. PTI:s antikorruptionsbudskap vann gehör sedan förre premiärministern Nawaz Sharifs familj avslöjats med skumraskaffärer via skatteparadis och Sharif själv strax före valet dömts till tio års fängelse.

Kritikerna säger också att Khans framgångar till stor del beror på att den mäktiga militären stöder honom och manipulerade valet till hans fördel (det förnekas av både Khan och militären).

Med militären måste han sannolikt hålla sams, liksom med Washington, officiellt partner i kampen mot terrorismen, i ett läge där president Donald Trump kallat USA:s stöd till Pakistan på 33 miljarder dollar under 15 år för "dåraktigt".

Fyra devalveringar

Khan är i sin tur känd för starkt USA-kritiska uttalanden – som att han vill skjuta ner amerikanska drönare som jagar terrorister. Khan har också, efter att ha skakat av sig en bild som playboy, blivit uppskattad i konservativa muslimska kretsar. Hans parti har till och med gett ekonomiskt stöd till en ökänd talibankopplad koranskola.

Men kanske är antiamerikanismen mest avsedd för en inhemsk publik. Efter valsegern löd ett uttalande från Khan:

"Mitt parti vill bygga en relation med USA grundad på förtroende och ömsesidig respekt, och sålunda kommer vår regering att tillsammans med USA forma en mer tillitsfull och balanserad relation".

Khan bör nog skynda sig med att få den tilliten. Valutan, rupien, har devalverats fyra gånger sedan i december och Pakistan tros snart behöva ett hjälppaket från Internationella valutafonden (IMF). Där är USA det land som har störst inflytande – och har hotat med ett nej.