De dog i terrordådet i Christchurch

avJenny Rydberg

NYHETER

3-årige Mucad, 14-årige Sayyad och 71-årige Daoud.

Det är några av de 50 dödsoffren vars liv släcktes under terrordådet i Nya Zeeland.

Nu sörjs de av sina familjemedlemmar och vänner.

50 personer mördades i terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland. Nu har identiteten på några av offren bekräftats.

Mucad Ibrahim, 3

Mucad Ibrahim, 3

Mucad var i moskén tillsammans med sin pappa och sin storebror. Mucad blev skjuten till döds, efter att han ska ha börjat springa från terroristen när han blev rädd.

Mucads pappa skottskadades och spelade död. Mucads storebror klarade sig genom att springa så fort han kunde.

Efter dådet kunde familjen inte hitta Mucad och de letade desperat efter treåringen på stadens sjukhus.

Men de publicerade senare en bild på Mucad med texten:

”Vi tillhör Gud och till honom ska vi återvända. Vi kommer sakna dig käre bror”. Mucads storebror, Abdi, säger att hans lillebror var ”energisk, lekfull och gillade att le och skratta mycket”, skriver New Zealand Herald.”

Foto: Sayyad Milne, 14

Sayyad Milne, 14

Sayyad tyckte om att spela fotboll och han brukade gå till moskén med sin mamma och sina vänner varje fredag.

Sayyads pappa säger att han inte har fått en officiell bekräftelse om sonens död, men att sonen har setts ligga skjuten på moskéns golv.

– Jag minns honom som mitt barn som jag nästan förlorade när han var nyfödd. Han har kämpat genom hela sitt liv, blivit orättvist behandlad men höjt sig över det, och han är väldigt modig. En modig liten kämpe. Det är så svårt att se honom nerskjuten av någon som inte brydde sig om någon eller något, säger hans pappa John Milne till New Zealand Herald.

Sayyads bror brukade följa med till moskén men var på en skolutflykt då terrordådet inträffade. Hans syster befann sig i skolan, skriver New Zealand Herald.

Khaled Mustafa, ålder okänd.

Khaled Mustafa, ålder okänd, och sonen Hamza, 16

Khaled flydde från Syrien tillsammans med sin familj för några månader sedan. Han var i moskén tillsammans med sina två söner, 16-årige Hamza och 13-årige Zaid. Khaled och Hamza dog, Zaid överlevde men har opererats under flera timmar för sina skador. Khaleds fru och dotter befann sig inte i moskén.

– De överlevde hemskheter och kom hit till den här trygga hamnen, bara för att bli dödade på det mest hemska sättet. De letade bara efter en säker plats. Tyvärr kan vi inte längre säga att Nya Zeeland är en säker plats, säger Ali Akil, talesperson för organisationen Syrian Solidarity New Zealand till New Zealand Herald.

Husne Ara Parvin, 42

Husne Ara Parvin, 42

Husne Ara sköts när hon försökte rädda sin man, som sitter i rullstol.

– Hon gick till moskéns avdelning för kvinnor, efter att ha lämnat sin paralyserade man som sitter i rullstol vid männens avdelning. Hon gick ut när hon hörde skotten. Hon dog på plats när hon gick mot männens avdelning för att rädda sin man, säger en släkting till den bangladeshiska tidningen BDnews24.

Husne Ara lämnar efter sig sin man, som överlevde attacken, och deras dotter.

Abdullahi Dirie, 4

Abdullahis fyra äldre syskon överlevde dådet utan skador, men Abdullahi dödades. Hans morbror berättar:

– Ni kan inte föreställa er hur jag mår. Han var yngst i vår familj. Det här är ett problem med extremism, en del personer tror att muslimerna i deras land är en del av det, men det här är oskyldiga människor, säger morbrodern Abdulrahman Hashi enligt New Zealand Herald.

Naeem Rashid

Naeem Rashid och hans son Talha, 21

Naeem ska ha försökt stoppa gärningsmannen genom att försöka brotta ner honom. Han skadades svårt och dog senare på sjukhus av sina skador, skriver den pakistanska tv-kanalen Ary News.

Hans 21-årige son Talha sköts också till döds under attacken.

Naeem arbetade som lärare i Christchurch.

Linda Armstrong, 65

Linda dog i en överlevande kvinnas armar. En vän till Linda beskriver henne som en snäll person som alltid öppnade sitt hem. Hon var fadderbarn åt en pojke från Bangladesh.

– Hon var som ett barn när det kom till allting. Hon var så glad. Hon vill alltid göra en god handling, hon gjorde det gärna, säger Lindas vän till New Zealand Herald.

Syed Areeb Ahmed, 27

Syed hade flyttat till Nya Zeeland för en tid sedan. Han blev ett av dödsoffren i terrordådet.

– Han blev auktoriserad revisor i Pakistan. Han var sina föräldrars enda son, han hade bara en yngre syster. Han hade bara påbörjat sin karriär, men fienderna tog hans liv, säger hans släkting Muhammad Muzaffar Khan enligt Reuters.

Syed hade flyttat till Nya Zeeland för att jobba i landet och för att hjälpa sin familj hemma i Pakistan.

Daoud Nabi, 71

Daoud Nabi, 71

Daoud Nabi kom till Nya Zeeland från Afghanistan på 80-talet. Han var ingenjör, startade en moské och ledde den lokala afghanska föreningen.

Enligt sonen Omar hjälpte hans pappa flyktingar, han tog emot dem på flygplatsen och hjälpte dem att starta upp sitt nya liv i Nya Zeeland.

Det finns uppgifter om att 71-årige Daoud kastade sig över en annan person i moskén för att agera mänsklig sköld mot terroristens kulor.

– Han har hjälpt varenda människa som är en flykting. Oavsett om du kommer från Palestina, Irak, Syrien – han har varit den första personen att hjälpa till, säger sonen Omar enligt NBC News.

Farhaj Ahsan, 30

Farhaj flyttade från Indien till Nya Zeeland för sex år sedan. Han var gift, hade en 3-årig dotter och hade alldeles nyligen blivit pappa till en liten son.

Hans vänner och familj försökte förgäves få kontakt med honom efter attacken. De fick sedan beskedet om att Farhaj hade dött.

Ali Elmadani, 66

Ali var pensionerad ingenjör och kom till från Förenade Arabemiraten till Nya Zeeland 1998 tillsammans med sin fru.

– Han såg Nya Zeeland som sitt hem och trodde aldrig att något sådant här skulle kunna hända, säger hans dotter Maha Elmadani till Stuff.

Lilik Abdul Hamid, ålder okänd.

Lilik Abdul Hamid, ålder okänd

En släkting till Lilik Abdul skriver på Facebook att han har dött i attacken.

”Alla muslimer sörjer och ber för dig”, skriver släktingen på Facebook, enligt New Zealand Herald.

Mohammad Imran Khan, ålder okänd

Mohammad ägde en restaurang i Christchurch. Utanför restaurangen har folk nu lämnat blommor. Terrorattacken tog Mohammads liv.

Han lämnar efter sig två söner, tio och elva år gamla.

Ashraf Ali, ålder okänd

Ashraf Ali från Fiji är en av de döda, skriver New Zealand Herald.

Enligt Daily Mail Australia var Ashraf Ali imam vid Masjid Al Noor-moskén.

Många saknas

Många personer saknas fortfarande efter terrordådet. En av dem är 57-årige Amjad Hamid. Hans familj har letat på sjukhusen i staden utan att hitta honom. De tror att han är död.

– Det är fruktansvärt. Vi hade hoppats på att hitta en bättre framtid för oss och för barnen vi planerade att skaffa, säger hans fru Hanan till New Zealand Herald.

Amjad flyttade från Palestina till Christchurch för 23 år sedan och han arbetade som läkare.

Amjad Hamid.
Så stor är risken att dö i ett terrordåd 00:35