Iljas hälsning efter dödskraschen: ”Rörd över all hjälp”

avGustaf Tronarp

Ilja var den enda som överlevde den våldsamma krocken vid Masugnsbyn i Lappland. Sex av hans kamrater dog.

Nu har 23-åringen fått resa hem till Schweiz. På bilder som familjen publicerat syns hur den unga mannen tar sig ombord på ambulansflyget.

– Tack för att ni tagit hand om mina vänner på samma sätt som jag skulle ha gjort, säger han.

Fem dagar har gått sedan den förödande olyckan i Kiruna kommun. I den becksvarta midvinternatten krockade den minibuss som Ilja och sex av hans vänner färdades i med en lastbil.

Ilja var den enda i kompisgänget som överlevde. Han bröt flera revben, och ådrog sig skador i lungorna och huvudet. Efter kollisionen har han vårdats på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

På onsdagskvällen kom dock beskedet att 23-åringen kunnat återvända hem till Schweiz.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Efter att ha vårdats på Sunderby sjukhus kunde 23-åriga Ilja på onsdagen flyga hem till Schweiz igen.

Via hemkommunen har familjen publicerat flera bilder, som visar hur Ilja tar sig ombord på ett ambulansflyg med destination Bern. Där ska Ilja läggas in på sjukhus för fortsatt vård.

”Älskvärt stöd”

I ett uttalande tackar Iljas familj för all hjälp de fått i Sverige.

”Vi vill framföra vårt djupa tack för det exceptionella, professionella och älskvärda stödet från de lokala myndigheterna, polisen och sjukvården samt från den schweiziska regeringen och utrikesdepartementet”.

I en kommentar säger Ilja:

– Jag är väldigt berörd över hjälpen jag har fått. Tack för att ni tagit hand om mina vänner på samma sätt som jag skulle ha gjort.

Skulle se på norrskenet

Iljas pappa reste till Kiruna omedelbart efter att han fått höra om olyckan.

– Jag är nu i Sverige och tar hand om min son. Han har några mindre skador, men kommer att bli bra, har han tidigare sagt i en intervju med den schweiziska tidningen 20Minuten.

De sju vännerna var alla födda på 90-talet, och uppvuxna i den lilla alporten Adelboden. Gänget befann sig i Sverige för att fira nyår, beundra norrskenet, åka skidor och pimpla. Samtliga var aktiva medlemmar i en protestantisk frikyrka.

Det inträffade har spridit djup sorg i Adelboden.

”Det går knappt att förstå den här fruktansvärda händelsen. Våra tankar är med de drabbade familjerna. Vi ska gå framåt tillsammans, och ge de drabbade bästa tänkbara stöd”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”En dödens kurva”

Kollisionen inträffade på länsväg 395 vid Masugnsbyn, sydöst om Kiruna. Den aktuella sträckan är ökänd bland dem som bor i närheten.

– Jag förstod direkt att det var i den här kurvan. Den är som en riktig dödens kurva, kan man säga, har 55-åriga Göran Lantto tidigare sagt till Aftonbladet.

Invånarna i samhället har krävt att hastigheten på vägen ska sänkas från 90 till 60 km/h.

Händelsen kommer att utredas av både polisen och Trafikverket.

ARTIKELN HANDLAR OM