Färre avhoppare från Nordkorea: ”Extremt oroväckande”

avAnna-Cajsa Torkelsson

Nordkoreas grepp om befolkningen hårdnar – allt för att förhindra avhoppare från diktaturen.

Antalet personer som flydde till Sydkorea minskade förra året med drygt 20 procent jämfört med året dessförinnan.

– Den här minskningen är extremt oroväckande, säger en företrädare för den ideella organisationen Liberty in North Korea.

1 av 2 | Foto: KCNA
Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Förra året flydde färre än 100 nordkoreaner i månaden, totalt 1 127 personer, från Kim Jong-uns skräckvälde till grannen i söder, enligt siffror från Sydkoreas återföreningsmyndighet som Japan Times rapporterar om. Det är den lägsta siffran sedan 2001.

De flesta som lyckas fly från den svältdrabbade nationen kommer inte med en gång till Sydkorea utan via ett tredje land, oftast Kina.

– Den här minskningen är extremt oroväckande – för det beror inte på att livet har blivit så mycket bättre i Nordkorea utan på att kinesiska myndigheter utökar sin jakt på nordkoreanska flyktingar – samtidigt som man skriver under nya FN-sanktioner mot Nordkorea, säger Sokeel Park från den ideella organisationen Liberty in North Korea, som hjälper avhoppare att ta sig till syd.

Han menar att kinesiska myndigheter därför är medskyldiga till den nordkoreanska regimens brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Mitt i ordkriget om kärnvapen mellan Trump och Kim Jong-un är det ändå vanliga nordkoreaner som står inför det största hotet, säger han till Japan Times.

Avhoppare med kroppen full av tarmparasiter

Enligt uppgifter till tidningen har personer som hjälper avhopparna genom Kina tvingats under jorden sedan både Nordkorea och Kina trappat upp sina insatser. Sedan 2015 har Nordkorea ökat kontrollen över de redan hårt bevakade medborgarna ytterligare, bland annat genom elstängsel och fler vakter vid gränsen.

En av de mest uppmärksammade avhopparjakterna de senaste månaderna skedde den 13 november då en nordkoreansk soldat försökte korsa gränsen till Sydkorea. Mannen besköts med flera skott innan han till slut kunde hjälpas till säkerhet av sydkoreanska soldater. Hans kropp visade sig sedan vara full av tarmparasiter och infektioner, till följd av den undernäring och bristande hygien som råder i Nordkorea. En av de fyra soldater som under förra året flydde diktaturen uppvisade vid en hälsoundersökning immunitet mot mjältbrand. Den upptäckten väckte farhågor om att Nordkorea besitter biologiska vapen.

Enligt Japan Times är annars en klar majoritet av avhopparna kvinnor. Det förklaras med att alla män tvingas arbeta och att eventuell frånvaro snabbt upptäcks av myndigheterna.

ARTIKELN HANDLAR OM