Skolan betalade 2 300 kronor i timmen för hyrläkare

avAftonbladet

Foto: Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Läkarbristen i landet gjorde att Trelleborgs kommun fick anlita hyrläkare. Nu har man äntligen fått tag på en egen skolläkare på 25 procent.

Trelleborgs kommun har för första gången på flera år lyckats anställt en egen skolläkare.

Förra läsåret användes hyrläkare – som kostade mer än 2 300 kronor per timme, avslöjar Trelleborgs Allehanda.

Skollagen kräver att varje skola har tillgång till en läkare. Men läkarbristen gör sig påmind även i skolsektorn och bildningsförvaltningen i Trelleborg är en av de kommuner som inte kunnat få tag på en egen skolläkare.

Under minst två läsår har man istället använt bemanningsföretaget Skolpool. Enligt avtalet mellan kommunen och företaget kostade läkarens tid 2 368 kronor i timmen inklusive moms.

Utöver det tillkom reseersättning med halva timpengen då läkaren tog sig från Helsingborg till Trelleborg, skriver tidningen.

I skolläkarens arbetsuppgifter ingår att ordinera extra vaccinationer, delegera vaccinationer utfärda livsmedelsintyg, följa upp avvikelser och vara ett stöd för sjuksköterskorna. Läkaren ska också delta i det hälsobefrämjande arbetet.

Företaget Skolpool har fakturerat kommunen drygt en halv miljon kronor för att lösa skolläkaruppdraget.

Innan Trelleborgs anlitade Skolpool hade kommunen ett avtal med vårdcentralen i Anderslöv. Då var timersättningen hälften –  1 200 kronor inklusive resor.

Inför årets hösttermin har kommunen i Trelleborg lyckats anställa en skolläkare på 25 procent. Något man bedömer är tillräckligt.

ARTIKELN HANDLAR OM