Afghanskt val präglas av blodiga dåd

avTT

NYHETER

En självmordsbombare har utlöst en sprängladdning i Afghanistans huvudstad Kabul som krävde minst 15 liv och många skadade. Dådet som är det senaste i en rad attacker mot vallokaler i landet befaras avskräcka de väljare som tvekar att rösta i helgens parlamentsval.

Det blev en orolig start på lördagens parlamentsval i den afghanska huvudstaden. Explosioner har inträffat vid minst fyra vallokaler i Kabul, enligt vittnen.

Foto: Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
En kvinna röstar i Kabul, 20 oktober.

Uppgifterna om antalet dödsoffer i det senaste bombdådet går isär. Det afghanska mediebolaget Tolo News skriver på Twitter att tio civila och fem poliser dödades i attentatet i den norra delen av huvudstaden, med hänvisning till säkerhetskällor. Över 25 personer skadades, skriver nyhetsbyrån Reuters.

En man berättade tidigare under dagen för nyhetsbyrån AFP att han just skulle till att rösta i en vallokal i en skola i norra Kabul när han och andra tvingades fly för sina liv efter en hög smäll. Han uppger att flera personer skadats i explosionen. Sprängningar har även skett i närheten av ytterligare två vallokaler, enligt en talesperson för Afghanistans inrikesdepartement.

Döda och skadade

Minst 30 människor, däribland ett dött barn, har tagits emot på ett sjukhus som drivs av italienska Emergency, uppgav hjälporganisationen efter de tre första av lördagens attentat i huvudstaden.

Enligt afghanska myndigheter hade på lördagen över 130 människor skadats eller dödats i valrelaterat våld, oräknat offren för det senaste bombdådet i Kabul, enligt hälsodepartementet skriver AFP.

I staden Kunduz i norra Afghanistan har tre människor dödats och 39 skadats i raketattacker, enligt sjukhuskällor.

Angreppen befaras ytterligare avskräcka dem som tvekar att rösta, efter en valkampanj kantad av attacker och mord på flera kandidater. Oroligheterna har gjort att myndigheterna vid vissa vallokaler fölänger valet till söndagen.

Polischef mördad

I torsdags dödades den inflytelserika polischefen Abdul Raziq och två andra personer i en attack i provinsen Kandahar. Även den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Nato-uppdraget i Afghanistan, fanns på plats men klarade sig oskadd.

Dådet ledde till att valmyndigheten beslutade att flytta fram valet i Kandahar en vecka. Det har även skjutits upp i provinsen Ghazni med hänvisning till problem med representation från olika etniska grupper, rapporterar Reuters.

Filip Norman/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul