EU-öppning för lägre moms på e-böcker

Foto: Pontus Lundahl/TT
En läsplatta för e-böcker. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Lägre moms på e-böcker och andra e-publikationer kan snart bli verklighet sedan en lång låsning i EU nu verkar vara över.

– Vi har ena kokosnöten på marken, säger en tung EU-källa i Bryssel.

En politisk överenskommelse om att tillåta lägre momssatser väntas få klartecken när EU-ländernas finansministrar samlas i Luxemburg på tisdag.

Frågan har varit en av två hårda momsnötter som finansministrarna länge har försökt skaka ned från trädet. Det har dels handlat om e-boksmomsen, dels om så kallad omvänd skatteskyldighet – att få ta in moms av köparen i stället för av säljaren på vissa varor och tjänster, som ett sätt att bekämpa momsbedrägerier.

För att driva igenom det sistnämnda har Tjeckien länge blockerat en uppgörelse om e-boksmomsen. Nu uppges dock landet vara nöjt med den senaste kompromissen.

Försiktigheten är samtidigt fortsatt stor – inte minst eftersom Rumänien i stället meddelat sitt missnöje.

– Men vi kan ha en uppgörelse på tisdag. Vi skulle vara väldigt stolta om vi kan få igenom det, säger en källa i EU:s ministerråd.

Sverige har länge velat sänka e-boksmomsen, och har till och med hotat att gå fram på egen hand om inte EU-länderna kan komma överens.

– Det här är en av de mest frustrerande frågor som jag har jobbat med under 3,5 år som finansminister, konstaterade Magdalena Andersson (S) när hon och hennes kollegor diskuterade saken i maj.